Începe curăţenia de primăvară în Sectorul 1

Începe curăţenia de primăvară în Sectorul 1
16 martie 2016 Printează articolul

De sâmbătă, 19 martie, în Sectorul 1 începe campania de curăţenie de primăvară, zilnic fiind folosite peste 150 de utilaje și 450 de muncitori.

Astfel, până la începutul lunii mai, pe cele 1.125 de artere din sector vor avea loc ample acţiuni de salubrizare, incluzând măturat, stropitul şi spălatul carosabilului şi trotuarelor, colectarea deşeurilor de la populaţie, etc. Pentru campania de curățenie de primăvară, Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare din Sectorul 1, va folosi în fiecare zi peste 150 de utilaje și 450 de muncitori.

Se preiau resturile vegetale de la populație

În toată perioada în care se desfășoară această campanie de curățenie de primăvară, locuitorii Sectorului 1 care locuiesc la case pot scăpa gratuit de deșeurile vegetale rezultate în urma curăţeniei din curţile lor. De aceeași oportunitate beneficiază și asociațiile de proprietar/locatari, pentru a scăpa de resturile vegetale rezultate în curățirea spaţiului verde al blocului. În fiecare weekend, resturile vegetale de la populație vor fi colectate şi transportate de către Romprest. Programul de colectare se va desfăşura în fiecare sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 08:00 – 15:00. Pentru a face programări, se poate contacta compania Romprest, la numărul de telefon 021/9460, cu 48 de ore înainte.

Colectare selectivă direct de la domiciliu

De asemenea, Primăria Sectorului 1 continuă și campania de colectare selectivă a deșeurilor direct de la asociațiile de proprietari. Începând cu 1 decembrie 2015, a fost definitivat noul sistem de colectare separată a deşeurilor pe două fracţii: fracție umedă (numai deşeuri menajere) – pubela maro şi fracţie uscată (numai deşeuri uscate) – pubela verde. Proiectul a fost lansat ca un program pilot, în anul 2008, Sectorul 1 fiind primul din Bucureşti care a realizat un astfel de program de colectare separată a deşeurilor, pe două fracţii. La acel moment, toţi locuitorii din sector au fost dotaţi gratuit cu recipiente maro şi verzi. În acest program, membrii asociaţiilor de proprietari din blocurile cu tubulatură primesc gratuit, în fiecare lună, saci destinaţi colectării deşeurilor de ambalaje provenite din cele municipale (fracţie uscată). Proiectul va fi extins, începând cu acest an, şi la locuințele unifamiliale.

Precolectare

În plus, populaţia are la dispoziţie şi posibilitatea de a precolecta deşeurile de ambalaje pe mai multe fracţii, în recipientele constituite în baterii, pe domeniul public (aproximativ 500 de puncte cu circa 2.000 de recipiente), respectiv:
• Galben – pentru deşeuri provenite din ambalaje de plastic și metal;
• Albastru – pentru deşeuri provenite din ambalaje de hârtie şi carton;
• Verde – pentru deşeuri provenite din sticlă.
De asemenea, toate unitățile de învățământ din Sectorul 1 (grădinițe, școli, licee) beneficiază de un program de colectare selectivă, pe două paliere: hârtie/carton și plastic.

Electronice şi electrocasnice

În Sectorul 1 continuă şi campania de colectare a echipamentelor electrice, electronice şi electrocasnice (DEEE) și a celor voluminoase (mobilier etc.) în a doua duminică a fiecărei luni. Astfel, locuitorii Sectorului 1 pot depozita, în zilele stabilite, în faţa imobilului de domiciliu televizoarele, radiourile, frigiderele, maşinile de spălat sau alte echipamente electrocasnice vechi şi cele voluminoase, care le ocupă inutil spaţiul din locuinţe. Toate deşeurile vor fi ridicate gratuit. Echipamentele electrocasnice colectate sunt preluate în vederea tratării, valorificării şi reciclării în conformitate cu legislaţia europeană de mediu, la operatori autorizaţi.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu