Guvernul a pus ochii pe EMA şi a luat-o în vizor şi pe EBA

Guvernul a pus ochii pe EMA şi a luat-o în vizor şi pe EBA
04 august 2017 Printează articolul

După ce Guvernul României a pus ochii pe EMA şi a luat-o în vizor şi pe EBA, acum visează cu ochii deschişi. Şi ne referim la faptul că, la depunerea dosarului de candidatură pentru relocarea Agenției Europene pentru Medicamente (European Medicines Agency – EMA) în România premierul Mihai Tudose s-a arătat extrem de încrezător.

În contextual retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, EMA trebuie să-şi mute sediul într-o ţară membră UE. La ce contracandidaţi cu putere şi vechime în UE avem, este pur şi simplu o iluzie să credem că avem şi cea mai mica şansă.

„Depunerea dosarului de candidatură înseamnă un obiectiv atins, în stadiul actual al procedurilor care vizează relocarea sediului Agenției Europene a Medicamentului. Am încredere în șansele României de a se califica pentru această selecție, pentru că dispunem de o expertiză substanțială în sectorul medical. Informațiile din dosarul de candidatură susțin cu elemente concrete argumentele noastre că România este pregătită să-și asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose.

Argumentele Guvernului

Potrivit opiniei grupului de lucru interinstituțional care a realizat dosarul de candidatură al României, ţara noastră ar deține o expertiză consistentă în domeniul medical. Iată pe ce s-ar susţine marea noastră expertiză.

  • Ne aflăm în partea superioară în ceea ce privește numărul de absolvenți de școală medicală.
  • Începând din 2007, 14.000 de români specializați în medicină și farmacie lucrează în țările Uniunii Europene.
  • În București își au sediul numeroase instituții de profil, inclusiv laboratoare și companii farmaceutice (Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”, Institutul Național „Victor Babeș”, Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situații de criză care pot afecta sistemul național de sănătate.

Dacă le analizăm, le demolăm fără nici cel mai mic efort pe toate.

Că scoatem mulţi absolvenţi de şcaală medicală nu este mare lucru, mai ales că au fost şi unele scandaluri cu diplome false în sistemul universitar medical.

Că exportăm mulţi doctori în UE, şcoliţi din bugetul românilor, care apoi nu mai au personal medical, nu este deloc motiv de mândrie. Că cei ce pleacă o fac pentru salarii mai mari şi sunt acceptaţi dincolo pentru că în ţările UE este criză importantă de personal medical.

Nu în ultimul rând, să ne lăudăm cu Institutul „Cantacuzino”, de exemplu, este aproape similar cu o blasfemie. Păi, după ce guvernele care s-au perindat împreună cu mulţi dintre miniştrii Sănătăţii nu au făcut decât să pună pe butuci Institutul „Cantacuzino”, de am ajuns să nu mai putem produce în ţară nici măcar cel mai banal vaccin, este deja o neruşinare. Nu mai vorbim de Institutul “Ana Aslan”, de asemenea, tot mai puţin vizibil şi măcinat de tot felul de scandaluri.

Aşa că, argumentele premierului Tudose sunt extrem de străvezii, dar fiecare are dreptul să viseze.

Locaţia propusă de România

După cum spune Guvernul, locația propusă  de România se află în zona de nord a Bucureștiului, în spatele stației de metrou Pipera. Agenția Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafață de aproximativ 27.000 de metri pătrați, cu un centru de conferințe ce poate găzdui 720 de participanți și o excelentă infrastructură IT&C.

Cine e EMA?

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) este una dintre cele mai mari și importante agenții europene, care îşi are sediul la Londra. Cum spuneam, după Brexit EMA trebuie să se mute. Ca organism descentralizat al Uniunii Europene, EMA are ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Dacă o ratăm pe EMA, ne uităm la EBA

„Comisia Europeană va examina proiectele și, până pe 15 septembrie 2017, va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului. Hotărârea finală va fi luată în marja Consiliului Afaceri Generale,  în noiembrie 2017. Decizia se va lua în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi.”, se spune în comunicatul Guvernului României. Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenției Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorității Bancare Europene (European Banking Authority – EBA). Şi aceasta trebuie să-şi mute sediul de la Londra pe acelaşi motiv – Brexit.

Aşa că, dacă o dăm în bară cu EMA, putem visa la EBA.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu