E timpul mărțișoarelor și al Babelor

E timpul mărțișoarelor și al Babelor
01 martie 2016 Printează articolul

A venit primăvara sau așa sperăm, luna martie s-a instalat și e timpul să oferim mărțișoare sau flori și să ne alegem și Baba.

Mărțișorul, o poveste veche de mii de aniMărțișorul, o poveste veche de mii de ani

Mărţişoarele, indiferent de forma lor, dar obligatoriu prinse cu un fir răsucit alb-roșu, sunt oferite de către bărbaţi tinerelor fete sau doamnelor, dar și de către fete mamelor, bunicilor, prietenelor, verișoarelor etc. În Moldova, încă se practică obiceiul ca fetele să dăruiască, la rându-le, mărţişoare băieților.
Ca semn al sosirii primăverii, fetele poartă mărțișoarele pe toată durata lunii martie, povestea mărțișorului pierzându-se în negura timpului de mii de ani.

Preluat de orășeni la începutul secolului XX

”Preluat de lumea urbană la început de secol XX și devenit modă, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier și podoabă, ținut la piept, primit ca souvenir și mai nou cadou, povestea mărțișorului supraviețuiește în diferite forme până în contemporaneitate, de la firul simplu răsucit în alb și roșu, până la mărțișorul virtual.”, spun etnografi de la Muzeul Țăranului Român.
Despre mărțișor, folcloristul și etnograful Simion Florea Marian scrie că servește celor care îl poartă „ca un fel de amuletă”, dar cine doreşte ca să și aibă efectul dorit „trebuie să-l poarte cu demnitate”.

Baba Dochia își leapădă cojoacele

Dacă în materie de mărțișoare oferta este abundentă, nu doar ca forme și culori, ci și stil și prețuri, când vine vorba să ne alegem Baba trebuie să ne amintim puțin de unde vine acest obicei. Și, mai ales, știm ce semnifică Baba și cum să o și alegem ? Ca și mărțișorul, și Babele vin tot din tradiția populară.
Credința populară spune că Babele sunt asociate Babei Dochia, cea care aduce iarna și din 1 martie și până pe 9 martie își tot leapădă câte un cojoc. Cu fiecare cojoc lepădat, Baba Dochia devine mai slabă și în final moare, iarna lăsând loc primăverii. Ghiocei
Bătrânii sunt de părere că cele 9 zile sunt un etalon pentru tot restul anului. Practic, în funcție de cum va fi vremea din ziua aleasă, între 1 și 9 martie, vom avea un an bogat și în care totul ne va merge din plin (soare, vreme frumoasă) sau, dimpotrivă, vom fi supărăcioși, morocănoși și mohorîți, aidoma Babei alese (vreme urâtă, ploaie, nori). Dacă în ziua în care ne-am ales Baba va ninge, nu avem a ne plânge, fiind semn de bogăție și multe realizări în timpul anului.

Cum alegem Baba?

În tradiția populară, pentru alegerea Babei, circulă două variante. Prima şi cea mai simplă este ca alegerea Babei să se facă după bunul plac, dar, evident, alegerea să se se fi făcut mai înainte cu câteva zile, până pe 1 martie. O a doua variantă este ca Baba să se aleagă în funcție de ziua de naștere. Astfel, persoanele născute între 1 și 9, indiferent de lună, vor avea Baba potrivit zilei de naștere. Persoanele a căror zi de naștere este după data de 10, deci data nașterii este formată din două cifre, vor însuma cele două cifre și suma rezultată va fi data Babei lor. De exemplu, o persoană născută pe 12 decembrie va avea Baba pe 3 martie (12 înseamnă 2+1 = 3).

Tradițiile, în funcție de zone

În funcție de zonă, tradiţiile legate de Babe sunt diferite nu doar ca denumire, ci și ca număr și obiceiuri. Astfel, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş s-a perpetuat obiceiul ca în primele zile ale lui martie ușile să fie bătute, ca iarna să plece din casă şi să facă loc anotimpului cu temperaturi mai blânde. Vremea capricioasă a începutului de primăvară i-a făcut pe cei din Ardeal să numească babele Vântoase. Indiferent de tradiții și zone, să oferi un mărțișor și să-ți alegi Baba este un obicei specific românesc care nu trebuie uitat.
vioreleEste atât de frumos să primești un mărțișor și un buchețel de flori proaspete, primăvăratice (ghiocei, viorele, brândușe), încât, chiar și dacă ai parte de o Babă mai rea, ziua tot va fi mai luminoasă și mai frumoasă.

Sursa foto: http://tntradio.ro și http://www.boem.ro

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu