Divorţul la notar rămâne valabil, în condiţiile stabilite

Divorţul la notar rămâne valabil, în condiţiile stabilite
02 martie 2020 Printează articolul

Divorţul la notar rămâne valabil, în condiţiile stabilite şi reglementate de art. 374 şi 375 din Codul civil. Potrivit celor două articole, singurele modalităţi legale care permit desfacerea unei căsătorii sunt în număr de trei, anume:

  • Divorţul la notar;
  • Divorţul la starea civilă;
  • Divorţul la instanţa de judecată.

Zvonurile potrivit cărora nu mai era valabil divorţul la notarul public s-au datorat confuziei între notarul public şi mediator. Confuzia a apărut în urma publicării Deciziei nr. 33 a Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr.2023/1/2019. Potrivit respectivei decizii,  “exprimarea de către soți a acordului acestora privind desfacerea căsătoriei în fața unui mediator și încheierea de către aceștia a unui acord de mediere în care consemnează acest acord nu poate avea drept consecință desfacerea căsătoriei prin acordul soților”.

“Indiferent de procedura prin care se realizează (administrativă, notarială sau judiciară), divorțul presupune verificarea consimțământului soților la desfacerea căsătoriei de către o autoritate publică, respectiv de către un funcționar public învestit să îndeplinească un serviciu de interes public. În consecinţă,  trebuie să reamintesc faptul că notarii publici fac parte din această categorie prevăzută de legiuitor, deci divorţul în faţa notarului public este perfect valabil”, ne-a declarat dl. notar public Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele UNNPR.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu