De cinci ori în Cartea Recordurilor, Zoltan Veres în premieră la BIAS 2017

De cinci ori în Cartea Recordurilor, Zoltan Veres în premieră la BIAS 2017
20 iulie 2017 Printează articolul

Şi anul acesta, BIAS 2017 va fi cel mai mare spectacol aviatic din România, printre participanţi fiind şi Zoltan Veres, pilotul care a intrat de cinci ori în Cartea Recordurilor şi acum vine în premieră la marele nostru show.

Sâmbătă, 22 iulie 2017, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa “Aurel Vlaicu” va avea loc BIAS 2017 – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition, cel mai mare spectacol aviatic din România în acest an. Accesul publicului pe Aeroportul Băneasa este liber şi se face prin ROMAERO. Şi cum nu se asigură parcare, pentru a nu avea bătăi de cap cu parcarea autoturismului personal, cel mai bine este să folosiţi mijloacele de transport în comun.

Spectacolul va începe la ora 9:00, la această a noua ediţie a celui mai impresionant spectacol aviatic din România, BIAS 2017,  participând aproape 100 de aeronave civile şi militare şi sute de piloţi şi paraşutişti. Invitaţii civili la BIAS 2017 sunt Aeroclubul României, Iacării Acrobați, Jurgis Kairys, Zoltan Veres, Flying Bulls, TAROM, TNT, SSAVC. Invitaţii militari pe care îi veţi putea admira sunt din România, Ungaria, Polonia, Turcia, Marea Britanie, SUA etc.

Vremea, perfectă pentru marele show

După cum se anunţă vremea în Bucureşti pentru sâmbătă, cu foarte mult soare, pentru piloţi timpul va fi perfect. La fel va fi şi pentru spectatori, singura diferenţă fiind că aceştia vor trebui să se înarmeze cu pălării de soare, ochelari, sucuri reci şi multă dorinţă de a face faţă unui adevărat tur de forţă al piloţilor civili şi militari. Şi spunem un adevărat tur de forţă pentru că BIAS 2017, care a ajuns la a IX-a ediţie, va începe sîmbătă, 22 iulie 2017, la ora 9:00 şi se va întinde pe toată durata zilei, până la ora 21:30, după lăsarea serii spectacolul încheindu-se cu celebrele şi mult aşteptatele focuri de artificii. Dacă marele spectacol aviatic a adunat la ediţia de anul trecut nu mai puţin de 150.000 de spectatori, anul acesta probabil că interesul românilor va fi şi mai mare.

Ca la fiecare ediţie, înainte de spectacolul aviatic incursiunea în lumea aviației de la BIAS 2017 va începe cu expoziția statică, adică avioanele sunt expuse la sol și pot fi analizate în voie.

Program BIAS 2017

Programul complet şi detaliat al marelui eveniment aviatic de sâmbătă, 22 iulie 2017, este următorul:

  • 8:00

Acces public.

  • 9:00

Slow start.

Aeroclubul României – Evoluţie ZLIN 142/526/Extra 300.

Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă – Flyby C-172

  • 10:00

Ceremonia de deschidere

Forţele Aeriene Române – F16, IAR 330

Aeroclubul României – Evoluţie ZLIN 50

Aeroclubul României – FlyBy ZLIN 142/Extra 300

Aeroclubul României – Evoluţie Extra 300

Forţele Aeriene Române – Evoluţie ZAK 52

  • 11:00

Flying Bulls – Evoluţie B 25 Mitchell, F-4U Corsair, Alphajet, T-28

Iacării Acrobaţi – Evoluţie ZAK 52

  • 12:00

Forţele Aeriene Ungare – Evoluţie JAS – 39 GRIPEN

Air National Guard USA – Evoluţie F-15C

Aeroclubul României – Evoluţie White Wings

TAROM şi Forţele Aeriene Române – FlyBy B737 şi F16

Forţele Aeriene Române – Evoluţie F16

  • 13:00

– Forţele Aeriene Române – Evoluţie MIG 21 Lancer

– Valer Novac – Evoluţie Ka – 26

– Forţele Aeriene Poloneze – Evoluţie MIG 29

– Forţele Aeriene Române – Evoluţie IAR 330 Puma

– Forţele Aeriene Poloneze – Evoluţie F 16

  • 14:00

Aeroclubul României – Evoluţie Extra 300 Hawks of Romania

SOLOTURK – Evoluţie F 16

Aeroclubul României – Lansare parşutişti Blue Wings

Forţele Aeriene Române – Evoluţie IAR 99 Şoim

  • 15:00

Jurgis Kairys – Evoluţie Su – 31

Forţele Aeriene Române – Exerciţiu Poliţie Aeriană

Aeroclubul României – Evoluţie ZLIN 142

  • 16:00

Forţele Aeriene Române şi Iacării Acrobaţi – Evoluţie YAK 52

Forţele Aeriene Române – Evoluţie YAR 316B

Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă – Evoluţie EC – 120 Colibri

Valer Novac – Evoluţie Ka – 26

Aeroclubul României – Lansare Paraşutişti Blue Wings

  • 17:30

Flying Bulls – Evoluţie B- 25 Mitchell, F – ¤u Corsair, Alphajet, T – 28

Forţele Aeriene Ungare – Evoluţie JAS – 39 GRIPEN

Aeroclubul României – Evoluţie Zlin 50/Extra 300

Zoltan Veres – Evoluţie MXS

Forţele Aeriene Poloneze – Evoluţie MIG 29

Jurgis Kairys – Evoluţie Su – 31

  • 19:00

SOLOTURK – Evoluţie IAR 330 Puma

Forţele Aeriene Poloneze – Evoluţie F 16

Forţele Aeriene Române – Evoluţie IAR 99 Şoim

  • 20:00

Aeroclubul României – Evoluţie Extra 300 Hawks of Romania

Forţele Aeriene Române – Evoluţie MIG 21 Lancer

Aeroclubul României – Evoluţie White Wings

  • 21:00

Air Bandits – Evoluţie YAK 52 şi SU 31

Forţele Aeriene Române – Evoluţie F 16

Forţele Aeriene Române – Evoluţie C-27 J Spartan

  • 21:30

Spectacol de artificii

Zoltan Veres, în premieră la BIAS 2017

Zoltan Veres, multiplu campion de acrobaţie aeriană, vine în premieră la BIAS 2017. A intrat de cinci ori în Cartea Recordurilor, unul dintre motive fiind recordul mondial de 408 tonouri consecutive, executate la Al Ain Airshow – Emiratele Arabe Unite. Oare câte tonouri pregătește pentru Bucharest International Air Show? Nu ne rămâne decât să vedem singuri, cu ochii noştri, dacă mergem la BIAS 2017.

“Tăticul elicopterelor”, prezent la BIAS 2017

Cei cărora Valer Novac nu le este străin ştiu că el este „tăticul elicopterelor” din România. Este pilotul care a transformat Ka-26 utilitar într-un elicopter de acrobaţie, demonstrând de ce este una din marile vedete ale manifestărilor aviatice. Astfel, cu toții vom vedea că aviaţia utilitară nu înseamnă doar aparatele de zbor care se ridică de la sol pentru a stropi câmpul sau satele contra dăunătorilor. Dimpotrivă, aviaţia utilitară înseamnă o echipă de piloţi vigilenţi aflaţi la manşa unui aparat care trebuie manevrat cu foarte mare exactitate.

“Valer Novac zboară la firul ierbii, întoarce în grabă la 180 de grade, cu o precizie spectaculoasă, aterizând aparate masive, de zeci de milioane de euro pe suprafeţe de câteva zeci de metri pătraţi, aparent imposibil de practicat când vine vorba de aviaţie.”, subliniază organizatorii.

B-25 Mitchell – vedeta de cinema 

Una dintre prezențele constante la BIAS este B-25 Mitchell, aparat din valoroasa colecție Flying Bulls. Pasionații de BIAS îi cunosc, cu certitudine, întreaga fișă tehnică; știu, probabil, și că a primit acest nume în onoarea generalului Billy Mitchell sau că a fost folosit ca bombardier cu efect devastator împotriva țintelor germane și japoneze în fiecare teatru de operațiuni al celui de-al Doilea Război Mondial.

“Mai puțin cunoscută ar putea fi, însă, vocația sa artistică, <Strada Hanovra>, <Pearl Harbor>, <Catch-22>, <Around the World in 80 Days> sau miniserialul TV <War and Remembrance> fiind doar câteva din cele mai cunoscute filme în care a jucat un rol mai mult sau mai puțin important. Mai mult, ca un artist care vrea să se autodepășească și trece în spatele aparatului de filmat, B-25 Mitchell a fost transformat într-o cameră aeriană de luat vederi în realizarea filmului din 1969, <Bătălia Angliei> (<Battle of Britain>), când a primit, pentru imaginea sa multicoloră, „numele de scenă” <The Psychedelic Monster>.”, se mai spune în comunicat.

Un B-25 Mitchell poate fi admirat în toată splendoarea lui argintie chiar sâmbăta ce vine.

“Jurgis-tirbuşonul”, şi la a IX-a ediţie

Au fost deja opt ediții ale BIAS şi Jurgis Kairys nu a lipsit de la niciuna. Ei bine, Jurgis vine și la a noua ediție şi va face ce ştie el mai bine – Spactacol! “Jurgis-tirbușonul” este un adevărat personaj, este cel care se răsucește în aer, în picaj, de 13, 14, 15 ori. Are 65 de ani și pilotează dumnezeiește şi de fiecare dată răsfață publicul cu manevre acrobatice născocite de el, manevre pe care, azi, puţini piloţi se încumetă să le execute. Este plin de viață şi îl puteți cunoaște pe Maestrul Cobrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu