Crescătorii de oi şi capre, din nou în stradă

Crescătorii de oi şi capre, din nou în stradă
04 mai 2016 Printează articolul

Pentru că au fost păcăliţi şi apare iar problema numărului de cîini deţinuţi, dar şi a perioadei de păşunat, crescătorii de oi şi capre se pregătesc de proteste şi să iasă din nou în stradă.
Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine, afiliat la AGROSTAR, ia în calcul reluarea protestelor. Decizia are la bază OUG 60/ 2015, ordonanță prin care se suspenda aplicarea prevederilor Legii vânătorii, respectiv literele c și k din aceasta, referitoare la perioada de pășunat și numărul de câini şi care a încetat să mai producă efecte începând cu data de 25.04.2016. Cu alte cuvinte, literele c şi k din Legea vânătorii sunt din nou de actualitate, deci se limitează iarăşi numărul de câini pe care îl poate avea un crescător de ovine şi caprine şi se restrânge perioada de păşunat.

Au rămas doar cu promisiunile

Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România își exprimă îngrijorarea față de faptul că, deși la protestul organizat în luna decembrie 2015 circa 8.000 de crescători de animale au obținut promisiuni că problema se va rezolva, în acest moment sunt în aceeași situație. Deși Legea vânătorii trebuia să sufere modificări importante, legate nu doar de prevederile ce privesc perioada de pășunat și de numărul de câini pentru care a fost dată ordonanța care a expirat, ci și cu privire la dreptul de proprietate și despăgubiri acordate fermierilor, nimic nu este rezolvat.
„Degeaba am participat împreună cu Federația AGROSTAR la diferite ședințe ale subcomisiei formate, nu s-a obținut nici un rezultat. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a modifica această lege. Dacă va trebui să ieșim din nou în stradă, o vom face”, declară Horia Moruța, vicepreședintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.

Ordonanţa a expirat

Anul trecut, în urma protestelor, crescătorilor de ovine şi caprine li s-a promis că Ordonanța de Urgență 60/2015 va deveni lege. Însă, proiectul de lege a fost pus în discuția Comisiei pentru agricultură din cadrul Camerei Deputaților în data de 26.04.2016, practic la o zi după ce Ordonanța de Urgență nu mai producea efecte. În concluzie, crescătorii au fost iar păcăliţi, fie voluntar, fie din indolenţa autorităţilor şi politicienilor, ale căror interese sunt, ca de obicei, altele, nicidecum ale societăţii şi ale românilor.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu