Contoarele “inteligente”, băgate pe gât de UE

Contoarele “inteligente”, băgate pe gât de UE
10 martie 2016 Printează articolul

Până în anul 2020, directivele europene prevăd instalarea contoarelor inteligente de curent, gaz şi apă în 80% din locuințe, lucru care ar duce la economii semnificative. Așa se apără marii specialiști UE, fără a declara deschis că în spatele acestor contoare așa zis inteligente sunt de fapt doar interese economice ale unor companii. Evident, noi, românii, cărora mereu de-a lungul istoriei noastre zbuciumate ne-au dictat unii și alții, acum suntem la cheremul UE, care decide ce, cum, când și ce trebuie să facem la noi în țară.

“Big brother”, la nivel de contoare

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România) susţin, însă, că nu există niciun studiu concret care să demonstreze o economie reală pentru cetățeni și nicio evaluare a implicațiilor sanitare ale acestei tehnologii.
Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a trecut la ultima etapă a proiectului său de Tranziție Energetică: schimbarea tuturor contoarelor cu cele care să poată transmite datele de consum la distanță. Inițiativa vizează reducerea costurilor la factura electrică și oferirea unui confort sporit consumatorilor europeni.

Dezavantajele clare ale contoarelor “inteligente”

Potrivit datelor prezentate de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, cu prețuri între 100 și 700 euro și o ipotetică economie de maximum 650€ pe durata de viață de zece ani a „contorului inteligent”, toate investițiile distribuitorilor de contoare inteligente, în jur de 1.000 de lei per locuință, se vor regăsi eșalonat în factura lunară a consumatorilor. Astfel, montarea contoarelor inteligente nu prezintă nici un avantaj concret pentru consumatori, este doar o modalitate de a controla de la distanţă consumul şi de a putea deconecta oricând pe consumatorii care întârzie cu plata.
Un alt aspect delicat al montării contoarelor inteligente este colectarea datelor privind durata şi orarul la care folosim iluminatul de către anumite servicii de informaţii. Aceste baze de date pot fi folosite de către servicii sau decriptate de hackeri, iar un atac cibernetic asupra unui centru de coordonare a contoarelor inteligente ar arunca în întuneric un oraș întreg.

Acordul consumatorilor, ignorant de firmele distribuitoare

„Înlocuirea contoarelor clasice cu contoare inteligente fără acordul consumatorilor constituie o încălcare gravă a drepturilor acestora. Având în vedere experiențele neplăcute ale consumatorilor din SUA, Canada și Franța, precum și decizia Germaniei cu privire la excluderea montării de contoare inteligente în locuințele care nu depășesc un consum de 6000 kw/an, Guvernul României și ANRE ar trebui să găsească soluții similare celor din Germania. Altfel, atât costurile înlocuirii contorului clasic cu cel inteligent, cât și erorile date de contorul inteligent, vor fi suportate de către consumatori”, a atras atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Guvernanții, incapabili să spună “Nu” stăpânilor de la UE

Dar cum guvernele din România nu au dovedit decât servilism și niciodată nu au fost capabile să spună un “Nu” hotărât stăpânilor de la UE, evident că noi, românii, vom fi obligați, pe banii noștri, din nou, să ni se monteze niște contoare care s-au dovedit chiar cu probleme în SUA și Canada. Politicienii servili de la noi, de teamă să nu fie măturați de la putere din afara țării, că doar ora exacta nu se mai dă niciodată de la București din 1990 până acum, nu vor fi capabili să stea drepți și să adopte poziția bipedă. Evident, le place mai mult să dea din coadă ca niște cățeluși în fața celor de la UE. Premierul (în care românii și-au pus atîtea speranțe dar care a dezamăgit extrem de mult și într-un timp atât de scurt), obișnuit să bată culoarele UE nu va scoate nici un cuvințel, acceptând imediat tot ce ni se bagă pe gât de la Bruxelles. Nici Klaus Iohannis (o altă persoană politică ce a dezamăgit și care, dacă ar avea onestitatea necesară ar trebuie să fie conștient că a primit votul câștigător al românilor doar pentru a nu câștiga Victor Ponta, deci nu că era în preferința numărul 1 a poporului) nu va da dovadă de tărie de caracter , fiind obișnuit, la rându-i, doar să facă plecăciuni în fața stăpânilor de la UE și, evident, și din SUA.
Poporul român a ajuns, de fapt, chiar dacă ne este greu să recunoaștem, slugă la doi stăpâni. Mare realizare pe capul nostru! Am schimbat stăpânul de la Răsărit cu doi stăpâni! Doar fraierii ca noi sau poate doar ghinioniști, care nu mai au noroc de niște oameni de stat cu adevărat bărbați, se trezesc pe cap cu niște conducători trădători și lipsiți de cel mai mic patriotism. Și, cu așa conducători, picăm din lac în puț!

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu