Cod galben şi portocaliu de caniculă în toată ţara

Cod galben şi portocaliu de caniculă în toată ţara
02 august 2017 Printează articolul

Aşa cum ne anunţau meteorologii, căldura devine tot mai greu de suportat, astfel că s-au emis cod galben şi portocaliu de caniculă în toată ţara. În consecinţă, Administraţia Naţională de Meteorlogie avertizează că valul de căldură va cuprinde toate judeţele ţării, iar canicula va persista și la sfârșitul săptămânii. În funcţie de amploarea valului de căldură, având în vedere că se aşteaptă să se depăşească şi 40 de grade Celsius, ANM este posibil să instituie, pentru unele judeţe, chiar cod roşu.

Cod portocaliu

Miercuri şi joi (2 şi 3 august) valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Codul portocaliu de caniculă a fost instituit pentru 15 judeţe, anume: Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Bistriţa Năsăud, Sălaj, Maramureş, Satu Mare. Canicula va veni la pachet cu toate ingredientele. Astfel, vremea caniculară va fi însoţită de indicele temperatură-umezeală (ITU) care se va situa, în general, peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, având de a face cu aşa numitele nopţi tropicale.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade..

Cod galben

Potrivit avertizării ANM, s-a instituit cod galben pentru 25 de judeţe: Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa. Sub cod galben va fi şi Bucureştiul.

În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35…37 de grade.

 

 

                 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu