Campus Creativ, proiect de reamenajare a spațiilor din Regie

Campus Creativ, proiect de reamenajare a spațiilor din Regie
08 aprilie 2016 Printează articolul

Zona Regie va căpăta o nouă faţă, graţie proiectului Campus Creativ, proiect care vizează reamenajare spaţiilor de socializare din cunoscuta zonă a căminelor studenţeşti.
“Campusurile din România sunt lipsite de personalitate, fiind, deseori, concepute doar ca pentru studenți. Cei care locuiesc în campusuri au nevoie nu doar de pub-uri, fast-food-uri, magazine și farmacii. Ei își doresc spații publice pentru socializare, cultură sau sport. Prin proiectul Campus Creativ Regie vrem să începem să schimbăm această realitate”, declară Ion-Constantin Șolga, managerul proiectului Campus Creativ și președintele Asociației Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană (MAIE).
Studenții care locuiesc în căminele din Regie, în Sectorul 6 al Capitalei, și elevii de la Liceul cu program sportiv “Mircea Eliade”, împreună cu arhitecții și echipa proiectului Campus Creativ, își vor pune ideile în practică și vor participa la intervențiile urbane.

Cum şi unde se petrece timpul liber în Regie?

Spațiile publice sunt preferate de studenţi pentru că ”nu costă”, sunt mai puțin aglomerate și oferă o libertate mai mare de alegere a activităților. Studenții își pot alege muzica, volumul acesteia sau își pot prepara singuri mâncarea. Aproximativ 76% dintre respondenții studiului realizat de sociologi ai proiectului Campus Creativ spun că și-ar dori să petreacă mai mult timp în spațiile publice de socializare din zona căminelor – foișoare, băncile de lângă cămine, campusul Politehnica etc. Aceste date atestă nevoia de intervenție urbană în campus pentru ca acesta să ofere o experiență mult mai plăcută de locuire rezidenților săi.Campus Creativ, proiect de reamenajare a spațiilor din Regie

Studenții își mai doresc și organizarea mai multor activități culturale. Astfel, 60% dintre respondenți au declarat că vor să aibă loc mai des în Regie vizionări de filme, iar 52% dintre aceștia și-ar dori mai multe concerte. De asemenea, studenții vor proiecte care îi implică activ, după ce le-a fost descris pe scurt proiectul ”Campus Creativ”. În consecinţă, 42.5% dintre respondenți au declarat că sunt foarte interesați să ia parte la activitățile proiectului.
Complementar cercetării în rândul studenților care locuiesc în cămine, echipa de sociologi a proiectului a realizat o cercetare şi în rândul rezidenților din zona Regie (Belvedere și Primăria Generală a Capitalei), aplicând 100 de chestionare față în față. Rezultatele arată că 45,4 % dintre respondenți consideră că principalele deficiențe ale Campusului Politehnicii sunt cauzate de lipsa spațiilor verzi și a amenjărilor urbane, a unei infrastructuri pentru sport, precum și a evenimentelor culturale de interes. Activi în cadrul modificărilor urbane şi peisagistice, care se vor produce în zona Regie, vor fi şi studenţi şi liceeni, tinerii exprimându-şi intenţia clară de a participa la proiect împreună cu toţi cei implicaţi.
“Am fost parteneri în acest proiect pentru că obiectivul său principal l-a reprezentat stimularea implicării civice a tinerilor din zona Regie. Ca urmare a cercetărilor sociologice desfășurate, am identificat nevoile de amenajare a spațiului urban ale locuitorilor din zonă. Prin participarea activă a beneficiarilor proiectului la dezvoltarea comunitară, vom putea contura un parteneriat pentru regenerarea urbana a intregii zone”, a precizat primarul Sectorului 6, Rareș Mănescu.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu