Campionatul European de Fotbal 2016, pe timbre

Campionatul European de Fotbal  2016, pe timbre
08 iunie 2016 Printează articolul

Cel mai recent proiect filatelic al Romfilatelia este Campionatul European de Fotbal Franța 2016, un important eveniment sportiv transpus în timbre.
Prezența României la această competiție sportivă de referință este marcată și din punct de vedere filatelic, prin emisiunea de mărci poștale cu titlul sugestiv „România la Campionatul European de Fotbal Franța 2016”. Noua emisiune filatelică va putea fi achiziționată începând de vineri, 10 iunie 2016, de la magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Istoria Campionatului European de Fotbal

Campionatul European de Fotbal a debutat în anul 1960, în Franța, sub numele de Trofeul Națiunilor Unite. Finala de atunci s-a disputat de echipele Yugoslaviei și URSS, fiind câștigată de formația sovietică. Competiţia, care s-a desfăşurat la intervale de patru ani, a primit actuala denumire, cea de Campionatul European de Fotbal, odată cu ediția din 1968, ediţie găzduită de Italia, care a şi câşigat finala cu scorul de 2-0 în fața Yugoslaviei.
Echipa națională de fotbal a României a fost prezentă pentru prima dată la Campionatul European de Fotbal în anul 1984, atunci reușind să fie prima în grupa preliminară, grupă din care au făcut parte Suedia, Cehoslovacia, Italia și Cipru. Turneul final la care România a mai participat la turneul final alături de echipele Spaniei, RFG și Portugalia, trofeul fiind câştigat de echipa Spaniei, care a învins Franța în meciul final.

Din nou la Campionatul European de Fotbal

Campionatul European de Fotbal 2016, pe timbre

După treizeci și doi de ani, România se găsește iarăşi participantă la Campionatul European de Fotbal, Euro 2016, care se va desfășura în Franța. Meciul inaugural al Campionatului va fi între echipa țării gazdă, Franţa, și echipa României. Din grupa în care țara noastră a fost repartizată mai fac parte Albania și Elveția, datele programate pentru cele trei meciuri ale naționalei României fiind 10 iunie, meciul cu Franța, 15 iunie cu Elveţia şi 19 iunie cu Albania.

„Emisiunea de mărci poștale România la Campionatul European de Fotbal Franța 2016 este dedicată atât naționalei țării noastre, cât și tuturor românilor care iubesc acest sport și nutresc speranța că fotbaliștii noștri vor reuși să aducă bucuria în rândul susținătorilor lor prin eventualele victorii obținute în grupa de calificare, care să permită prezența fotbalului românesc în lista primelor valori sportive ale Europei.”, se spune în comunicatul Romfilatelia.

Patru timbre ilustrând jucători de fotbal

Cele patru timbre ale emisiunii ilustrează în mod simbolic jucători de fotbal, fără ca personajele să fie identificate, la care se adaugă faze de joc, o „prezentare” a participării României în meciurile grupei.Campionatul European de Fotbal 2016, pe timbreCampionatul European de Fotbal 2016, pe timbreCampionatul European de Fotbal 2016, pe timbreCampionatul European de Fotbal 2016, pe timbre
• Timbrul cu valoarea nominală de 3 lei ilustrează grafic meciul inaugural Franța – România, ce va avea loc în data de 10 iunie a.c., pe stadionul Stade de France, Saint-Denis.
• Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei reprezintă cel de-al doilea meci al naționalei României, disputat cu Elveția în data de 15 iunie a.c., pe stadionul Parc des Princes, Paris.
• Timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei ilustrează cel de-al treilea meci al României, cu Albania, care va avea loc în data de 19 iunie a.c., pe Grand Stade de Lyon, Lyon.
• Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei prezintă grafic steagurile întregii grupe A, respectiv adversarii României,
în ordinea de disputare a meciurilor. La acestea se adaugă, în vinietă, logo-ul Federației Române de Fotbal, regăsit de altfel și pe vinietele celorlalte minicoli de timbre.
Cele patru mărci poștale sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

  Categorie:
adaugă comentariu

1 Comment

  1. iulie 19, 14:32 #1 Consultant SEO

    Consultant SEO freelance à Paris, j’accompagne les petites, moyennes et grosses entreprises dans leur stratégie de référencement | ☎ 06 88 81 72 90 | Skype : seowllc

    Reply to this comment

Adaugă comentariu