Campanie: Adoptă o Casă la Roșia Montană

Campanie: Adoptă o Casă la Roșia Montană
26 iunie 2016 Printează articolul

Începută în anul 2012, campania lucrări de restaurare și recuperare a caselor valoroase de la Roșia Montană continuă cu o nouă etapă, sub aceeaşi formă, anume de a adopta o casă la Roşia Montană.
Prin programul ”Adoptă o Casă”, derulat de Asociațiile Alburnus Maior și ARA (Arhitectură. Restaurare. Arheologie), în patru ani de la lansarea din 2012 s-a lucrat cu peste 150 de voluntari sosiți la Roșia Montană din toate colțurile lumii, ideea fiind de a fi salvate cele mai valoroase case din Roşia Montană, prin restaurare şi, în final, recuperarea acestora de la dispariţie.
21
Campanie: Adoptă o Casă la Roșia Montană
Campanie: Adoptă o Casă la Roșia Montană

„Continuăm lucrările demarate în anii trecuți tot cu ajutorul voluntarilor pe care îi așteptăm să se înscrie în formular ( https://goo.gl/jDWTmm), în funcție de perioada disponibilă.
Activitățile din acest an sunt sprijinite financiar prin donațiile susținătorilor programului nostru, precum și de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și OAR (Ordinul Arhitecților din România).”, se spune într-un comunicat al celor două asociaţii.

Campania 2016, în trei serii

Campanie: Adoptă o Casă la Roșia Montană

Campania 2016 se derulează în 3 serii de voluntari, a câte două săptămâni fiecare, și o săptămână dedicată activităților demonstrative și recreative, astfel :
• 11 – 22 iulie: Seria 01.
• 25 iulie – 5 august: Seria 02.
• 8 – 14 august: Săptămâna Patrimoniului – demonstrații, proiecții, prezentări, tururi ghidate și dezbateri, activități recreative.
• 15 – 26 august: Seria 03.
„Săptămâna Patrimoniului este un eveniment care ne-am dori să devină tradiție la Roșia Montană – o perioadă în care ne reunim toți cei care punem umărul, după posibilități, la reclădirea acestui loc și la renașterea sa bazată pe resursele sale inepuizabile: patrimoniul și comunitatea. Pregătim ateliere demonstrative, proiecții și tururi ghidate, dar și discuții la care vă invităm pe toți, voluntari sau nu, să luați parte și să contribuiți. Programul detaliat al acestei săptămâni în curând pe http://www.adoptaocasa.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/adoptaocasa.

Donaţii pentru restaurare

Cei care doresc să activeze ca voluntar în cadrul acestui program, în una dintre cele 3 serii programate, dar şi toți ceilalți sunt aşteptaţi oricând să viziteze Roşia Montană, dar mai ales între 8 și 14 august.
Toţi cei care nu pot ajunge, dar doresc să contribuie printr-o donație la activitățile de restaurare, pot face donaţii aici: http://www.adoptaocasa.ro/doneaza/doneaza-bani

Salvarea patrimoniului cultural şi comunităţii tradiţionale

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.
Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul http://www.adoptaocasa.ro/despre-program.

Sursa foto: http://www.adoptaocasa.ro

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu