Avertismentul meteorologilor. Risc mare de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş

Avertismentul meteorologilor. Risc mare de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş
12 decembrie 2017 Printează articolul

Avertismentul meteorologilor arată că există un risc mare de avalanşe în Bucegi şi Făgăraş. Încălzirea vremii ar putea să aducă mai mulţi turişti la munte, deci pericolul este cu atât mai mare. Meteorologii trag însă un semnal de alarmă cu privire la riscul de avalanţe. A nins mult în ultima perioadă, dar stratul de zăpadă, pe platoul montan, e instabil, iar alternanţa temperaturilor, de la frig la cald, poate să ducă la producerea avalanşelor. Ca atare, nu vă aventuraţi pe traseele montane. Cele mai mari riscuri sunt în Bucegi şi Făgăraş.

Ce spun specialiştii

”La altitudini de peste 1800 metri, risc mare, de grad 4. Din cauza încălzirii accentuate a vremii şi a insolaţiei, zăpada se va topi, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l. Riscul declanşării de avalanşe spontane de topire va fi mare începând din orele amiezii, în special pe versanţii însoriţi. La altitudini mai mici de 1800 metri, risc însemnat, de grad 3. Şi aici, încălzirea accentuată a vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii şi umezirea acesteia, astfel încât va exista riscul declanşării spontane de curgeri sau avalanşe de topire pe pantele înclinate şi în zonele cu depozite mari de zăpadă”, avertizează specialiştii Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Mesajul salvamontiştilor

La rândul lor, salvamontiştii fac apel la turişti să respecte mesajul de pe panourile de la baza muntelui, acolo unde scrie ce trasee sunt închise pe timpul iernii. Cei care doresc să urce pe platou trebuie să utilizeze numai telecabina.

”Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi, de asemenea, să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă”, atrag atenţia cei de la Salvamont Sibiu.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu