Ambulanţele PULS, suspendate 30 de zile

Ambulanţele PULS, suspendate 30 de zile
08 mai 2016 Printează articolul

Decesul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng a scos la iveală alte nereguli din sistemul sanitar, ceea ce a dus la suspendarea pentru 30 de zile a activităţii serviciului privat de ambulanţă PULS.
Măsura vine în urma finalizării controlului efectuat de către Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne și specialiștii Ministerul Sănătății la firma particulară Puls.

Nereguli constatate

În urma controlului, după cum se menţionează în comunicatul Ministerului Facerilor Interne, au fost identificate următoarele nereguli:

• Modificarea clasificării ambulanțelor, fără obținerea aprobării legale în acest sens. Singurele ambulanțe funcționale erau de tip A (destinate doar transportului pacienților), celelalte trei ambulanțe de tip B și C (destinate urgențelor) figurau ca defecte. Toate categoriile de intervenții, inclusiv cele de urgență, se făceau cu ambulanțe tip A, care erau incomplet echipate.

• Au fost identificare medicamente și materiale sanitare cu termene de valabilitate depășite. Echipa de control a găsit în trusele medicilor și asistenților inclusiv medicamente care erau expirate din luna mai 2015. Printre acestea s-au găsit și fiole de adrenalină, folosită pentru procedurile de resuscitare.
• Pe ambulanțele utilizate de firma privată au fost găsite defibrilatoare cu baterii descărcate.
• Reprezentanții firmei nu au putut preciza persoana responsabilă cu activitatea medicală prespitalicească de la nivelul societății.

Sancţiuni aplicate

Având în vedere neglijențele și abaterile grave care revin în sarcina societății comerciale care asigură servicii private de ambulanță, s-au dispus următoarele sancțiuni:

• Suspendarea pe o perioadă de cel puțin 30 de zile a autorizației de funcționare a firmei private de ambulanță, până la remedierea tuturor deficiențelor.
• Aplicarea de către DSU a unei amenzi în valoare de 20.000 de lei, pentru încălcarea regimului privind reclasificarea ambulanțelor.
• Aplicarea de către Direcția de Sănătate Publică a unei amenzi în valoare de 3.800 de lei pentru medicamentele expirate și modul de tratare a deșeurilor medicale.
• Extinderea controlului de către Direcția de Sănătate Publică pe alte aspecte specifice sesizate, de competența acesteia. Măsura suspendării autorizației urmează să fie dispusă, conform legii, de către Direcția de Sănătate Publică.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu