Ajutoarele pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, plătite de primării

Ajutoarele pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, plătite de primării
08 august 2017 Printează articolul

Ajutoarele pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale au fost pasate de Executiv în sarcina primăriilor, deci vor trebui să fie plătite de primării, ceea ce nu este o idee tocmai strălucită.

Guvernul României a aprobat procedura prin care se vor acorda drepturile în cazul copiilor cu cerinţe educaţionale speciale. Părinţii sau reprezentanţii legali trebuie să depună cererile pentru obţinerea acestor drepturi în perioada 1 – 30 septembrie, în şcolile unde minorii sunt înscrişi.

Sprijin pentru cei mici

Ca element de bază, se arată faptul că aceşti copii beneficiază de asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, rechizite şcolare, toate lucrurile de care au nevoie în cazul în care se află în cămin, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Acest sprijin se acordă în cuantum egal cu cel al minorilor din sistemul de protecţie a copilului. Totodată, copiii cu cerinţe speciale beneficiază de cazare gratuită în internatele sau centrele de asistare organizate în acest scop, aflate în subordinea direcţiilor generale judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Cine beneficiază

Cei care vor beneficia de setul de măsuri deja prezentat sunt copiii integraţi în învăţământul de masă, care urmează curricula naţională, precum şi cei din clasele special organizate în cadrul sistemului naţional şi din învăţământul special.

Există însă şi alte categorii de copii cu cerinţe educaţionale speciale care vor avea la dispoziţie aceleaşi drepturi. Este vorba despre cei care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni. În cazul acestora, se organizează grupe speciale de învăţare în cadrul unităţilor medicale. Altă categorie este cea a copiilor care nu sunt deplasabili, aceştia beneficiind de şcolarizare la domiciliu pe o perioadă nedeterminată.

Depunerea cererilor

Drepturile se vor acorda în baza unei cereri scrise care va fi depusă de părintele copilului sau de reprezentantul său legal la şcoala unde minorul este înmatriculat. Perioada de primire a cererilor este între 1 şi 30 septembrie.

Pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale care sunt integraţi în învăţământul de masă şi care urmează programa naţională de învăţământ finanţarea drepturilor de care se bucură va fi asigurată din bugetul local. Pentru cei din grupele sau clasele speciale, finanţarea va fi asigurată din bugetul judeţean. În cazul Bucureştiului, atât primăriile de sector, cât şi Primăria Capitalei au responsabilităţi în asigurarea fondurilor necesare pentru aceşti copii.

Concluzionând, de la centru se dispune şi local trebuie să se execute. Numai că şi sarcina asigurării sumelor necesare cade tot în sarcina autorităţilor locale. O idee foarte proastă, având în vedere că destule dintre acestea sunt aproape falite. Dacă inclusiv sectoare din Bucureşti au acumulat întârzieri bune la plata diverselor ajutoare şi burse sociale pentru elevi, ce pretenţii să avem de la cine ştie ce comună săracă din ţară?

Sursa foto: https://www.greatschools.org

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu