„Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu

„Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu
21 aprilie 2016 Printează articolul

Mâine, 22 aprilie 2016, în Parcul Cişmigiu din Bucureşti se deschide a VII-a ediţie a târgului “Tradiţii şi Flori de Sărbători”. Evenimentul se va desfăşura în Parcul Cişmigiu din Capitală între 22 aprilie şi 2 mai şi va include un târg tradițional de Paște, concerte, expoziție de iepuri și miei, ateliere recreative pentru copii și plimbări cu ponei. “Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu
“Tradiții și Flori de Sărbători” are scopul de a trezi interesul vizitatorilor față de unicitatea culturii populare, oferindu-le ocazia de a descoperi meșteri, artiști plastici și produsele create de aceştia cu migală şi măiestrie, astfel putându-se reînvia spiritul românesc.
Bucureștenii sunt invitați să intre în atmosfera de sărbătoare din Parcul Cișmigiu printr-un program deosebit, zilnic între 22 aprilie şi 2 mai, între orele 10:00 – 21:00. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție (Creart).

Să redescoperim lemnul

“Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu

„Într-o perioadă când rășinile sintetice, sticla, aluminiul, betonul și luminile cu leduri fac istoria momentului, ne dorim o privire nostalgică la materialul de bază folosit în arhitectura și ornamentica tradițională românească – lemnul. Și, mai exact, la folosirea marginilor de lemn sau a căzăturilor de lemn.”, a declarat Dragoș Buhagiar, scenograf artistic.
Tocmai în idea redescoperirii materialului de bază în tradiţia românească, decorul de sărbătoare al târgului va fi concentrat în jurul lemnului și motivelor tradiționale: de la căsuțele meșteșugarilor realizate din scoarță de copaci, până la Foișor, care va fi decorat în ton cu acestea.
“Mai mult, anul acesta iepurașul va apărea într-un car tras de o găină, gata să vestească primăvara și să se pozeze cu vizitatorii târgului, iar la intrarea în parc organizatorii vor ura tuturor „Paște Fericit” printr-o butaforie din litere imense și un coș cu reproduceri fidele ale unor ouă încondeiate după toate regulile artei tradiționale românești din diferite zone.”, anunţă organizatorii.

Târg de Paște

Şi cum până la Paşte nu mai este mult, târgul care îşi deschide porţile mâine este o ocazie excelentă pentru fiecare bucureştean de a găsi produse tradiționale obținute în ferme și gospodării țărănești, de a valorifica tehnicile folosite de meșteri, formele și ornamentele tradiționale.“Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu
În cele 52 de căsuțe înşirate pe aleile parcului, meșteșugari și artiști plastici din diverse zone ale țării vor pregăti vizitatorilor o gamă variată de produse tradiționale românești, cum ar fi: obiecte realizate din lemn, ceramică, piele, os și sticlă, podoabe și accesorii hand-made, aranjamente din flori naturale, icoane, ouă încondeiate, țesături, coșuri împletite, costume populare, sculpturi în scoarță.
Nu în ultimul rând, la târgul de Paște, vizitatori mai pofticioşi şi care nu ţin post îşi vor putea delecta papilele gustative cu preparate care mai de care mai atractive, precum: cozonaci și prăjituri de casă, gogoși, alivenci moldovenești, pască, poale în brâu, turtă dulce, serbeturi, siropuri naturale, miere și produse apicole, sarmale, zacuscă, tobă, lebăr, drob, brânzeturi și preparate din carne.

Concerte în Foișor

“Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu

Pe lângă o mâncare bună sigur că ar pica excelent şi o muzică bună. Ei bine, organizatorii nu au lăsat nici acest capitol la voia întâmplării, astfel că la Foișor vor concerta în perioada 22 – 27 aprilie și 2 mai grupuri de copii, coruri, orchestre, fanfare, cvartete, interpreți de muzică ușoară, precum și artiști de muzică populară.
Maria Radu, Nicoleta Nucă, Distinto, Antonio Fabrizi, Silviu Biriș, Lavinia Goste, Mioara Velicu, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Corul de copii Radio, Corul „Divina Armonie”, Corul Canticum, Corul „Symbol”, Orchestra „Mundi Colour”, Orchestra Națională „Valahia”, Fanfara Angely’s, Fanfara „Brass Orchestra”, Traditional Quartet, Cvartetul „Fiore” sunt doar câteva nume din programul artistic pregătit la „Tradiții și Flori de Sărbători”.

Plimbări cu ponei

“Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu

Cei mici, care de sâmbătă, 23 aprilie, intră în vacanţa de primăvară, au toate motivele să-şi îndemne părinţii să-i ducă în Cişmigiu. Cum ei se bucură cel mai mult de sărbători şi de vacanţă, copiii sunt încurajați să se exprime prin joacă la atelierele interactive, care vor avea loc în perioadele 22 – 24, 29, 30 aprilie și 2 mai, între orele 11:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, în două zone dedicate: peluza de la intrarea Victor Eftimiu și peluza din apropierea Foișorului.“Tradiții și Flori de Sărbători”, în Parcul Cişmigiu
În cadrul atelierului „Magia culorilor de primăvară”, copiii își vor putea alege un model de face-painting pe care să îl poarte întreaga zi. Dacă la atelierul „Tablouri decorative de Paște” vor avea ocazia să creeze un tablou vesel și colorat din colaje, la atelierul „Flori din fetru”, într-un cadru perfect, vor putea realiza accesorii speciale din fetru, mărgele și paiete colorate.
Programul activităţilor recreative dedicate copiilor în perioada Sărbătorilor Pascale va fi completat de „Traista cu Povești”, „Floricele pe câmpii, hai să ne jucăm, copii!”, „Atelier de citit povești”, „Atelier-concurs cu baloane”, „Baloanele și iepurașul”, „Adună cât mai multe ouă”, „Atelier de coșuri împletite”, „Atelier-concurs cu linguri”, „Iepurași poznași”, „Ne pictăm și apoi dansăm?”, „Coronițe cu flori pictate”, „Cine este cel mai hazliu iepuraș” De asemenea, copiii se pot plimba cu poneii în Parcul Cișmigiu, într-un spațiu special amenajat, între 22 – 24 aprilie și 29 aprilie – 2 mai, în intervalul 10:00 – 21:00 și vor avea posibilitatea de a admira iepurașii și mieii din cadrul expoziției.
Şi cum intrarea la eveniment este liberă, toţi bucureştenii, de la mic, la mare, sunt așteptați să se bucure de 11 zile de sărbătoare, târg, concerte, ateliere interactive și multe alte surprize.
Detalii despre program sunt disponibile pe www.creart.ro și pe www.facebook.com/TraditiisiFlorideSarbatori.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu