Ziua Mondială a Educaţiei. Ce sărbătoreşte învăţământul românesc?!

Ziua Mondială a Educaţiei. Ce sărbătoreşte învăţământul românesc?!
04 octombrie 2017 Printează articolul

Pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educaţiei. Ce sărbătoreşte învăţământul românesc?! Elevii din Bucureşti vor avea liber pe 5 octombrie, anunţă Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. La nivel naţional, colegii lor nu vor face cursuri, vor veni însă la şcoală, dar pentru activităţi „specifice educaţiei”, a spus ministrul de resort, Liviu Pop. Toată degringolada asta e legată de Ziua Mondială a Educaţiei.

Vai de învăţământul nostru!

Hai să ne gândim mai bine. Dacă în alte ţări sistemele de învăţământ sunt performante şi deci profesorii şi discipolii lor au ce sărbători, la noi, în schimb, ce motiv de sărbătoare avem? Să ne bucurăm, de pildă, pentru că sistemul nostru educativ este la pământ sub aspectul programei greoaie, axată pe teorie? Să fim mulţumiţi pentru că în două treimi din şcoli lipsesc autorizaţiile sanitare de funcţionare? Poate un singur motiv ar fi, anume să ne ridicăm pălăria în faţa acelor dascăli, şi nu puţini, din fericire, care înţeleg să-şi facă datoria cu onestitate faţă de meseria lor şi faţă de elevi. Cu alte cuvinte, mai degrabă oamenii ar trebui sărbătoriţi, nu instituţiile. Şi în niciun caz Ministerul…

Unii da, alţii nu

Degringolada din sistem se vede până şi în situaţia Zilei Mondiale a Educaţiei. Dacă Ministerul Educaţiei Naţionale, prin responsabilul său principal, consideră că elevii trebuie să vină la şcoală pe 5 octombrie, dar nu să facă ore, ci pentru diverse activităţi “specifice educaţiei”, cum se exprimă Liviu Pop, în schimb Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti anunţă că în aceeaşi zi, adică pe 5 octombrie, profesorii din Capitală vor avea zi liberă. „În conformitate cu prevederile art.27, alin. 4 din Contractul Colectiv de Muncă, la nivelul grupului de unităţi al ISMB, ziua de 5 octombrie, Ziua Mondială a Educaţiei, este nelucrătoare. În aceste condiţii, directorii unităţilor de învăţământ vor lua toate măsurile ce se impun în vederea punerii în aplicare a prevederilor legale mai sus menţionate”, arată ISMB.

Fără iluzii

Să nu ne facem iluzii. Multe şcoli din ţară vor fi şi ele pustii de Ziua Educaţiei. Puştanii vor prefera să stea acasă ori să meargă în parc, la terasă, oriunde, numai la cursuri nu. Şi uite aşa toată lumea va fi mulţumită. Adevărul e că şi cu activităţile extraşcolare e o adevărată sarabandă legată de aprobări, semnături şi ştampile, până se obţine aprobarea fie pentru vizita la muzeu, fie pentru o excursie. Vorbesc de mers cu clasa, însoţită de învăţător sau de profesor, după caz. Mulţi dascăli mi-au relatat, de-a lungul timpului, că decât să facă o sumedenie de dosare pentru activităţile în afara şcolii, mai bine o lasă baltă. Şi atunci să nu ne mirăm că într-o zi de sărbătoare, cea dedicată educaţiei, clopoţelul îngheaţă. Vai de sistemul nostru de învăţământ ajuns în situaţia de-a nu le mai oferi elevilor motivul de-a merge cu bucurie la şcoală!

Sursa foto: http://coronadocommonsense.typepad.com

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu