Vom călători 50 de km cu primul tren urban din România

Vom călători 50 de km cu primul tren urban din România
20 octombrie 2017 Printează articolul

Primul tren urban din România va funcţiona pe distanţa de 50 de kilometri. Ambiţiosul proiect privind noul tren urban are în vedere legătura între  Reghin şi Aeroportul Transilvania din Târgu Mureş. Evident că va exista oprire şi în oraşul Târgu Mureş, nu doar la aeroport. Primăria din Târgul Mureş se află acum în faza de proiect a acestui ambiţios plan, demarând în acest sens discuţiile cu CFR.

Pe infrastructura CFR

Aşa cum a declarat Dana Miheţ, arhitectul-şef din Târgu Mureş, viitorul traseu va avea la bază infrastructura CFR. Ca atare, nu e nevoie de investiţii pentru amenajarea unei linii speciale de cale ferată. Tocmai de aceea discuţiile de acum se desfăşoară în condiţiile în care programul de călătorie al viitorului tren va trebui să se integreze în orarul trenurilor CFR.

Obiectiv atins în anul 2020

Autorităţile locale vor ca proiectul trenului urban să devină realitate în anul 2020, acesta făcând parte din programul mai amplu Smart City Târgu Mureş, un plan legat de mobilitatea urbană. Există, în acest plan, şi alte elemente de atins, precum construirea de piste pentru biciclete, modernizarea transportului în comun, a traseelor pietonale şi turistice. Un proiect interesant şi aşteptat, doar că va mai dura până va deveni realitate. Eh, doar nu suntem în China, ci în România, aşa că ritmul de lucru este lent, tare lent. Chit că infrastructura există.

Noul plan are la bază o serie de studii desfăşurate în zona aceasta încă din 2002, prin care au ieşit în evidenţă cele mai bune metode pentru eficientizarea mobilităţii urbane. Trenul între Reghin şi Târgu Mureş se află între cele mai importante obiective, în acest sens, în viziunea autorităţilor locale.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu