Vânătoarea – nebunie fără limită. Fotografia care a şocat o lume întreagă

Vânătoarea – nebunie fără limită. Fotografia care a şocat o lume întreagă
13 februarie 2019 Printează articolul

Vânătoarea poate fi numită deja nebunie fără limită. Vă prezentăm fotografia care a şocat o lume întreagă. Cât a plătit un american sa-şi satisfacă dorinţa nebună? Ei bine, un vânător din statul american Texas a plătit 110.000 dolari pentru a împușca un exemplar dintr-o specie rară de capre, o specie aflată pe cale de dispariție.

Fotografia care a şocat şi a stârnit reacţia oamenilor

Fotografia, care a şocat şi a stârnit reacţia oamenilor a fost publicată în ziarele pakistaneze şi preluată apoi de publicaţii din întreaga lume. În fotografie apare o capră magnifică de munte, cu coarne uriașe şi spirală simetrică, cuibărită pe o stâncă și înconjurată de munți cu zăpadă pe cresteâ. În spatele caprei stă  un bărbat care râde. Ucigaşul!

„A fost o împușcătură ușoară și strânsă și sunt bucuros să iau acest trofeu”, a declarat vânătorul pentru Dawn News din Pakistan, care a publicat prima dată o fotografie a lui îngenuncheat și zâmbind în spatele unei capre markhor Astor. Vânătorul a fost identificat ca fiind americanul Bryan Kinsel Harlan.

Ghizii săi din Pakistan au spus că bărbatul este din Texas şi postează diverse filmuleţe pe site-urile de vânătoare de pe Internet. Bryan Kinsel Harlan este un bancher din Dallas, deci banii i-au permis să-şi alimenteze nebunia şi să ucidă animale lipsite de apărare, animale care sunt pe care de dispariţie şi sunt protejate de lege. Dar, aşa cum se ştie, banii cumpără tot. De data aceasta, viaţa unui exemplar magnific. Să nu uităm că şi la noi un alt multimilionar organizează anual partide de vânătoare la care participă indivizi bogaţi din lume şi ucid fără milă animale prinse ca într-un cleşte şi fără nici o şansă de scăpare.

Povestea despre bancherul ucigaş a atras reacţii de durere şi indignare

Unii comentatori pakistanezi au întrebat de ce nu a existat nici o interdicție legală de a vâna markhorul (Capra falconeri), care este animalul național official al Pakistanului. Alții au sugerat că turiștii străini trebuie să fie luați şi duşi să fotografieze caprele exotice, nu să le împuște şi să le ucidă.

Înregistrarea postată de însuşi Bryan Kinsel Harlen pe Youtube a strâs peste 100 de comentarii negative:

  • „Nu știu dacă a fost copilul sau prietena chiar în spatele ei … dar, de fapt, care este scopul de a ucide această creatură? Care este bucuria? Deci, vânătorul se poate lăuda altor vânători ai acestei „ucideri spectaculoase”? Poate că ar trebui să cumpere o cameră de mare putere și să tragă cu lentilele și să împartă fotografiile cu întreaga lume pentru a admira această creatură LIVE. În schimb, suntem bântuiți să privim că un animal rar își pierde viața lângă un membru al familiei … Domnul Harlan ar trebui să ia în considerare călătoria în lume și să cheltuiască sau să dea banii comunității doar pentru a capta fotografii … acum.”, spune Laura Dlink
  • „Animalul sălbatic stând lângă puiul lui fericit a fost omorât de un bărbat  ajutat de 14 persoane și un pistol și a postat un videoclip despre el.
    Doamne, dăruieşte acestor oameni o înțelepciune.”, a comentat Rk Al
  • „Cred că, dacă ar fi sărac, ar fi un criminal în serie. Fiind bogat îl lasă să se numească vânător, satisfăcându-și setea de sânge nevinovat.”, spune, la râdul său, Gregg Swanstrom
  • „Sper că cineva te va vâna.”, spune Peter Kaiser

Explicaţiile autorităţilor pachistaneze

Harlan şi alţi doi americani care au ucis trei markhori cu coarne lungi se ascund în spatele unor explicaţii puerile ale autorităţilor pakistaneze.

Potrivit oficialilor pakistanezi și a grupurilor de conservare, practica – vânătoarea pe mulţi bani, în jur de 100.000 de dolari per exemplar, a ajutat de fapt la salvarea unei specii rare și pe cale de dispariție de la o posibilă dispariție. “Timp de decenii, populația de capre markhori, specie din regiunea Himalaya din Pakistan, India și Afganistan, a fost în scădere, ca rezultat al braconajului local pentru carne, despăduriri și exploatări forestiere, activități militare, concurența cu animalele și trofeul casnic necontrolat de vânătoare pentru coarnele lor splendide. Până în 2011, au rămas doar aproximativ 2.500 de exemplare markori.

Măsuri pentru “salvarea” caprelor markhori

După cum subliniază presa pakistaneză, cu câțiva ani în urmă, oficiali regionali au început să ia măsuri pentru a le salva. India a desemnat cinci zone protejate pentru markhori în partea de graniță muntoasă Jammu și Kashmir.

Pakistanul, care a interzis toată vânătoarea locală, a început să permită unui număr mic de vânători străini să ucidă 12 capre de sex masculin pe an în „zonele de conservare comunitară” din Gilgit și în alte zone.

Majoritatea fondurilor ar trebui distribuite locuitorilor săraci, izolați în zonele montane unde e habitatul acestor capre, care primesc 80% din taxă, precum și veniturile ca ghiduri și gazde de vânătoare. Agențiile guvernamentale pentru animale sălbatice primesc 20%.

În efortul de a încuraja vânătoarea de trofee americană a caprelor markhor, ca metodă de conservare, Serviciul American pentru Pescuit şi Vânătoare a reclasificat animalul ca fiind „amenințat”, mai degrabă decât pe cale de dispariție, ceea ce a permis vânătorilor să aducă înapoi trofee precum coarnele lor atâta timp cât  au o lungime de cinci picioare (1,5 metri).

Drept urmare, populația markhor a revenit la un număr suficient până în 2015, astfel că Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a reclasificat specia de la amenințare la „aproape amenințată”. Aşadar, liber la ucis capre markhor pentru bogătaşii lumii, liber la satisfacerea unor apucături demente.

Aşa cum aminteam, luna trecuta alti doi americani, în două cazuri separate, au vânat animalele după ce au plătit 105.000 $, respectiv 100.000 $.

Turismul bancherului american

Unii spun că prețul ridicat al permisului de vânătoare este de fapt o cale aleasă de Pakistan pentru a păstra speciile rare și a promova turismul în țară.

În ceea ce părea a fi o conferință de presă, Harlan a explicat că suma sa record nu numai că susține eforturile de conservare, ci aduce și investiții în țară.

„Sunt din America…nu sunt mulți oameni din Statele Unite ale Americii care ar veni aici ca turist. Ei cred că e periculos. Problema este ceea ce se mediatizează. Nu e periculos aici. Mexicul este mai periculos decât Pakistanul. Ce s-a întâmplat în această vânătoare de capre markhor Astor este un prim exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când un vânător și un stat vin împreună cu o înțelegere comună a conservării. Și cum se întâmplă acest lucru, se reduce braconajul și – ceva care este adesea trecut cu vederea – cuantumul salariilor care sunt aduse la vânătoare, cantitatea de alimente și cantitatea de investiții străine „, a spus Harlan. Să ucizi fără să clipeşti un animal care trăieşte în habitatul său, deci fără a fi nevoit să faci asta pentru a supravieţui, şi să fii apoi fericit sigur nu sunt semne ale unei sănătăţi mentale. Aşa s-a ajuns ca din anii 1970 şi până în prezent oamenii să fi contribuit la dispariţia a peste 50 % din speciile de păsări şi animale ale lumii. Halal umanitate!

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu