Va începe anul şcolar cu manualele şcolare pe bănci?

Va începe anul şcolar cu manualele şcolare pe bănci?
01 august 2017 Printează articolul

Dacă începe anul şcolar cu manualele şcolare pe bănci este o întrebare al cărei răspuns îl vom afla când va suna clopoţelul, pe 11 septembrie. Dacă ne luăm după promisiunile Ministerului Educaţiei Naţionale, de data aceasta elevii ar trebui să aibă manualele şcolare chiar din prima zi de cursuri.  Potrivit datelor Ministerului Educaţiei Naţionale, în data de 1 august 2017 procesul de asigurare a manualelor școlare pentru clasele I-IV, în anul şcolar 2017-2018, prin retipăriri, a fost finalizat în 36 de județe. Până la sfârșitul acestei săptămâni, completarea stocurilor de manuale pentru elevii din ciclul primar se va încheia și în județele aflate actualmente la un nivel de 95%.

Retipăriri pentru gimnaziu şi liceu

Pentru clasele VI-XII, inspectoratele școlare județene au încheiat contracte de retipărire cu editurile care dețin titlurile solicitate de școli, iar livrarea către depozitele de carte școlară din județe este în desfășurare. În majoritatea județelor, rata de livrare este de aproximativ 97%. În perioada imediat următoare, editurile vor furniza și celelalte pachete de manuale școlare, astfel încât la începutul noului an școlar elevii din clasele I-IV și VI-XII vor avea manualele necesare derulării în condiții normale a activității instructiv-educative.

Pentru clasa a V-a, manualele vor întârzia

Dacă la retipăriri lucrurile par a merge bine, deşi vom fi siguri doar când elevii chiar le vor primi din prima zi de şcoală, pentru manualele de clasa a V-a lucrurile sunt cam tulburi. Astfel, pentru asigurarea manualelor școlare pentru clasa a V-a, licitația organizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) este în faza soluționării contestațiilor formulate de edituri.

Din cele 25 de loturi de manuale ofertate, au fost contestate 18. Pentru șapte discipline nu au fost depuse contestații, prin urmare au fost semnate acordurile-cadru cu editurile câștigătoare, urmând ca în perioada 7-11 august, unitățile de învățământ să își exprime opțiunile în raport cu titlurile ce vor fi contractate. Concluzionând, cei 171.115 de elevi de clasa a V-a vor parcurge o bună parte din materie doar pe baza lecţiilor predate în clasă, manualele întârziind sigur. Ceea ce este evident, având în vedere că la acest moment sunt contestate ofertele pentru 18 manuale. Dar, nimic nou sub soare, de ani buni şcoala începând cu sincope în materie de manuale şcolare.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu