ARUT. Universităţile tehnice din România susţin românii din Ucraina

ARUT. Universităţile tehnice din România susţin românii din Ucraina
05 octombrie 2017 Printează articolul

Universităţile tehnice din România susţin românii din Ucraina. Astfel, Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) face apel la toate instituţiile de învăţământ din ţara noastră, la alte instituţii, la societate, în general, pentru a demara împreună un amplu program de susţinere, din punct de vedere educativ, a românilor din Ucraina.

Aşa cum am mai scris, noua lege a Educaţiei din ţara vecină, votată de Parlamentul de la Kiev şi promulgată de preşedintele republicii, va duce la dispariţia programelor în limbile minorităţilor naţionale în cadrul liceelor şi facultăţilor. Elevii vor mai putea să înveţe în limba proprie numai în clasele primare.

Susţinere prin acţiuni concrete

Ca atare,  ARUT îi cheamă pe toţi românii la solidaritate cu confraţii lor din Ucraina, pentru a le pune la dispoziţie programe educaţionale, pachete multimedia şi cărţi în limba română.

„Avem nevoie să rămânem solidari în apărarea fermă a valorilor şi identităţii noastre culturale, să susţinem şi să promovăm drepturile social-economice ale tuturor cetăţenilor, asigurând dezvoltarea materială şi culturală a persoanei şi permiţând acestora participarea activă la viaţa socială”, arată reprezentanţii ARUT. Aceştia susţin că „prevederile noului act normativ iniţiază schimbări care pot afecta dezvoltarea identităţii culturale a românilor din Ucraina, prin limitarea dreptului la învăţare în limba maternă”.

ARUT doreşte, în acelaşi timp, să iniţieze programe de cooperare cu partenerii ucraineni prin care să se menţină viu spriritul respectului faţă de dreptul fiecărei minorităţi de a învăţa în limba proprie. „Dorim ca acest demers să aducă o contribuţie importantă la protejarea identităţii şi diversităţii culturale, precum şi la promovarea culturii şi imaginii României în context european şi universal”.

Semnatarii apelului

Acest apel la solidaritate pentru îndeplinirea unui ambiţios program este susţinut de Viorel-Aurel Şerban, în calitatea sa de președinte al ARUT şi de rector al Universității Politehnica Timișoara, de Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnica din Bucureşti, Vasile Țopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, Dan Caşcaval, rectorul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din  Iași şi de Radu Sorin Văcăreanu, rector al Universităţii Tehnice de Construcţii București.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu