Un alt program. După ce am ales oaia, votăm porcul

Un alt program. După ce am ales oaia, votăm porcul
07 noiembrie 2017 Printează articolul

Un alt program li se propune acum românilor. După ce am ales oaia, votăm porcul. Este vorba de un program multianual de ajutoare de stat pentru fermele de porci, program care este pe cale să fie aplicat în ţara noastră. Intitulat „Carne de porc din fermele româneşti”, programul ar urma să fie aplicat în perioada 2017-2020. Senatul României a adoptat azi modificările la acest proiect de lege.

Potrivit acestui proiect, iniţiat de 16 senatori şi deputaţi PSD şi ALDE, fermele de porci ar urma să primească ajutoare de stat între 15.000 şi 2,5 milioane de euro pe an, în funcţie de numărul de animale pe care le furnizează abatoarelor.

Modificările aduse proiectului au fost necesare în condiţiile în care în luna iunie, acest an, legea trecută de Parlament nu a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a trimis documentul forului legislativ pentru reexaminare.

Condiţii de finanţare

Producătorii de carne de porc pot beneficia de ajutoare de stat dacă sunt persoane juridice sau fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale. O altă condiţie este ca fiecare producător să livreze anual cel puţin 600 sau cel mult 100.000 de capete de porci, în fiecare an.

Guvernul este cel care stabileşte an de an plafoanele în privinţa sumelor alocate. Cert este că autorităţile române vor să pună la dispoziţia acestui program, până în anul 2020, suma totală de 446 de milioane de euro.

Dar mai există o etapă importantă care trebuie parcursă, chiar dacă legea va fi în cele din urmă adptată şi promulgată. Este nevoie de acceptul Comisiei Europene, în condiţiile în care e vorba de ajutoare de stat.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu