Turistul dispărut în Parâng, după o avalanşă, a fost găsit mort.

Turistul dispărut în Parâng, după o avalanşă, a fost găsit mort.
01 decembrie 2017 Printează articolul

Turistul dispărut în Parâng, după o avalanşă, a fost găsit mort. Situaţia pune în discuţie responsabilitatea excursioniştilor. Ştirea asta ar putea să înceapă cu un şablon de genul “muntele a mai făcut o victimă”. Este vorba despre un bărbat dat iniţial dispărut în Munţii Parâng, după o avalanşă, găsit apoi decedat.

Dar realitatea este alta. Trei bărbaţi au urcat în apropierea Vârfului Cârja, la peste 2.000 de metri altitudine, fără să ia în seamă avertismentul salvamontiştilor, anume că vremea nu e deloc favorabilă unei asemenea ascensiuni.

A existat un avertisment

„Bărbații se aflau în drumeție, deși au fost anunțați de salvamontiști că nu este o vreme potrivită pentru plimbări pe munte”, a relatat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Ceaţa, frigul şi stratul gros de zăpadă au făcut extrem de dificilă operaţiunea de căutare a celui dat dispărut. Salvamontiştii şi jandarmii montani au căutat ore în şir, până când cel dat dispărut a fost găsit. Din păcate, fără suflare.

Acest fapt se petrece la scurt timp după ce, zilele trecute, sute de turişti au urcat în Bucegi, pentru a vedea un fenomen optic puţin obişnuit în zona Babele. Fără să fie echipaţi corespunzător, oamenii au fost surprinşi de vremea rea şi au dat alarma. Mai multe echipe de salvamontişti au urcat pe munte, pentru salarea celor aflaţi în pericol.

Un vid legislativ

Situaţiile acestea scot în evidenţă un vid legislativ, de mai mult timp pus în evidenţă de cei din echipele montane de salvare. E vorba de responsabilitatea celor care pleacă în drumeţii pe munte şi care nu ţin cont de regulile elementare pentru protejarea propriei vieţi.

Exemple de acest fel sunt foarte multe. Oameni care pleacă în drumeţii fără echipamentul necesar, fără să cunoască traseele şi fără o pregătire fizică adecvată, în concordanţă cu gradul de dificultate al traseului. Nu există, încă, mijloace legale prin care turiştii care îşi pun în pericol propria viaţă, dar şi vieţile salvatorilor, să fie traşi la răspundere.

  Sursa foto: Opinia Timişoarei
  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu