Tradiţii. Cei 40 de Mucenici din Sevastia

Tradiţii. Cei 40 de Mucenici din Sevastia
08 martie 2019 Printează articolul

Cei 40 de Mucenici din Sevastia se prăznuiesc mâine, pe 9 martie, zi în care în unele zone se mai păstrează unele tradiţii.

Pentru majoritatea românilor, 9 martie este ziua în care bărbaţii îi cinstesc pe Mucenici cu 40 de pahare şi se bucură de reţetele de mucenici preparate de doamne. Dacă până astăzi doamnele au fost răsfăţate, mâine e timpul domnilor să fie răsfăţaţi.

Istoria celor 40 de Mucenici

Cei 40 de Mucenici erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia. La origine aceştia erau români, greci şi armeni.

“La data de 9 martie, în fiecare an, biserica îi prăznuieste pe cei 40 de Mucenici din Sevastia.  Aceştia erau soldaţi creştini, aflaţi în slujba împăratului Licinius. Conform izvoarelor istorice, în anul 320, Agricolae, guveratorul Armeniei, aflând despre credinţa lor, le ordonă să îşi renege credinţa şi să se închine idolilor. Cei 40 de Mucenici refuză să facă acest lucru, astfel Agricolae decide să îi intemniţeze timp de 8 zile, în care să fie torturaţi prin lovirea cu pietre sau chiar să fie ademeniţi cu nenumărate daruri. Văzând faptul că aceştia nu sunt dispuşi să renunţe la creştinism, Agricolae decide să îi condamne la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei. Dintre toţi cei 40, unul a decis să renunţe la creştinism, însă în momentul în care a ieşit din lac a murit pe loc. Totuşi, locul acestuia a fost luat de către un soldat. Desi guvernatorul Agricolae spera că aceştia fie vor renunţa la orânduielile lor creştine, fie vor muri apărându-le, în decursul nopţii în care mucenicii se aflau în lac, s-au petrecut minuni remarcabile: la început, apa lacului s-a încălzit, astfel topindu-se gheaţa, iar apoi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorat din Ceruri deasupra mucenicilor.

La auzul acestor vesti, guvernatorul decide să îi scoată din lac şi să le fie zdrobite fluierele picioarelor, iar apoi să fie lăsaţi să îşi dea duhul. După moartea acestora, trupurile lor au fost arse iar cenuşa a fost aruncată în lac. Moaştele acestora se pot găsi în diverse biserici aparţinând spaţiului ortodox.”, subliniază https://calendarulortodox.ro

Cine sunt cei 40 de Mucenici?

Cei 40 de Mucenici din Sevastia, care sunt prăznuiţi mâine, sunt:

Acacius, Aetius, Aglaius, Alexandru, Angius, Atanasie, Candid, Chiril, Chirio, Chudion, Claudiu, Dometian, Domnos, Ecditius, Eunoicus, Euthychius,  Flaviu, Gaius, Gorgonius, Helianus, Heraclius, Hesychius, Ioan, Ilie, Leonte, Lysimachus, Meliton, Nicolae, Philoctimon, Priscus, Sacerdon, Severian, Sisinius, Smaragdus, Teofil, Theodulus, Valeriu, Valens, Vivianus, Xantheas.

Tradiţii de Mucenici sau Măcinici

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, prăznuită de către Biserica Ortodoxă pe 9 martie, se suprapunea cu începerea anului agricol.  Respective suprapunere s-a concretizat într-o sărbătoare tradiţională romanească, sărbătoare cunoscută sub numele de Mucenici sau Măcinici.

În credinţa populară, ziua de Măcinici marchează sfârşitul “babelor” şi începerea zilelor “moşilor”. În această zi, românii din anumite zone încă mai păstrează anumite tradiţii pentru alungarea zilelor reci, a “babelor”, precum lovirea pământului cu maiuri sau bâte, săritul copiilor peste foc, rostirea de descântece pentru venirea căldurii.

În unele zone rurale, încă se mai obişnuieşte ca pe data de 9 martie cei care lucrează pământul să scoată plugul la arat. După ce fierarul satului trecea plugul prin foc,  plugul era curăţat şi purificat. Ulterior, plugarii se înţelegeau să se ajute reciproc la arat şi la primele ore ale dimineţii plugul era scos în faţa casei. Sărbătorirea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, pe 9 martie, zi sfântă, de cruce roșie, reprezintă şi începutul primăverii.

Ce nu aveţi voie să faceţi!

 Pe 9 martie nu se lucrează, fiind sărbătoare cu cruce roșie. Tradiția spune că pentru a fi sănătosi, în dimineață zilei de 9 martie se va spune o rugăciune către cei 40 de Mucenici.

Cu o seară înainte insă, toți creștinii trebuie să pregătească mucenicii muntenești sau pe cei moldovenești, care trebuie să fie impărţiţi celor săraci, dar doar după ce au fost sfințiți la biserică.

În această zi, nu avem voie să fim supărati și să purtăm duşmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău. Se crede că cine nu ține cont de acest lucru va avea o perioadă de vară în care va avea parte de multe probleme. De asemenea, nu trebuie să dați bani cu împrumut în ziua de 9 martie și nici să cereți cuiva. Astfel, nu veți mai avea probleme cu sporul banilor, iar paguba și bolile vă vor ocoli.

Mucenici munteneşti sau moldoveneşti?

Pentru ziua de 9 martie, gospodinele vor pregăti mucenici. Există două feluri de mucenici: mucenici munteneşti (cei cu zeamă) au mucenici moldoveneşti (cei din aluat de cozonac, copţi la cuptor). Iată reţetele celor două feluri de mucenici.

Mucenici muntenești

     Sursa foto: https://pofta-buna.com/mucenici-fierti-muntenesti/

 Ingrediente mucenici muntenești(mucenici cu zeamă)

Aluat

  • 500 g făină
  •  200 ml apă
  •  1/2 lingurita sare

Pentru fierbere

  • 2-3 litri apă
  •  zahăr după gust

Servire

  • 300 g nucă măcinată
  •  esenţă de rom
  •  coaja rasă a unei lămâi
  •  esenţă de vanilie
  •  1 plic zahăr vanilat
  •  scorţişoară

Mucenici muntenești sunt mici, în formă de 8 și se fierb în zeamă. Într-un vas se amestecă făina, apa și sarea și se frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Se întind foi subțiri și se taie cu aparatul special foile. Mucenicii se asează pe o hârtie și se lasă la uscat cel puțin o oră. Dacă nu aţi avut timp să preparaţi mucenicii în casă, nici o grijă. Daţi fuga la magazin şi cumpăraţi “optuleţii” gata făcuţi.

Se fierbe apa până dă în clocot, apoi se reduce flacăra de la aragaz și se adaugă cu grijă mucenicii în apa clocotită. Pentru a avea un gust special, în apa clocotită, la sfârşit, când mucenicii sunt deja fierţi, adăugaţi o mână de nuci pisate, deci nu nuci măcinate la maşină, ci pisate cu sucitorul sau o sticlă. Nu puneţi nuca pisată atunci când fierbeţi mucenicii, deci doar când sunt deja fierţi, altfel zeama va căpăta un gust amar. Tot la sfârşit, adăugaţi, dacă doriţi, şi coaja de lămâie (atenţie însă, doar de la lămâi bio).

Mucenicii se servesc reci sau calzi (fiecare cum preferă), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.

Mucenici moldovenești

                  Sursa foto: https://retete.unica.ro

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 400 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g margarină
  • 40 g drojdie
  • 400 ml lapte
  • 200 g miere
  • 200 g nucă măcinată
  • 50 ml ulei
  • esenţe după gust

Preparare

“Mucenicii moldoveneşti <de la mama lor> nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie! În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nucă. Această rețetă este de dulce.”, ni se spune pe site-ul https://retete.unica.ro/recipes/reteta-de-sfintisori-mucenici/

  1. Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţină faină, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasă la crescut.
  2. Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.
  3. Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasă la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui măr din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
  4. Se lasă sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou bătut, se aşează într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit până se rumenesc.
  5. Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apă şi restul de zahăr. Pentru a rămâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presară cu nucă.

Vă dorim poftă bună şi o primăvară minunată!

 

Sursa foto: https://www.crestinortodox.ro/religie/sfintii-40-mucenici-87984.html
  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu