Târgul iconarilor, la Muzeul Ţăranului Român

Târgul iconarilor, la Muzeul Ţăranului Român
13 septembrie 2017 Printează articolul

Târgul iconarilor de la Muzeul Ţăranului Român este întâlnirea cu meşterii iconari şi cruceri, întotdeauna prilej de noi poveţe despre existenţă pe care auditoriul le poate afla. Tocmai de aceea un asemena târg trebuie tratat ca un eveniment de excepţie. Târgul dedicat lor va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, săptămâna aceasta, de vineri până duminică.

Despre tradiţii

Meşterii iconari şi cruceri de azi duc mai departe o tradiţie meşteşugărească de secole. Sunt, în acelaşi timp, oameni pe care cu greu îi găseşti prin satele lor. Ei preferă să rămână în anonimatul atelierelor lor, pentru că o cruce sau o icoană nu se fac în toiul discuţiilor sau al neliniştii.

“Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere și să recupereze frumusețea icoanei, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale. Copiii, dar și adulții sunt invitați să descopere cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau sfinții și îngerii, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră, în cadrul unor întâlniri cu câțiva dintre iconarii și crucerii al căror meșteșug prezintă atât o raportare adecvată la canon, cât și o sursă de inspirație pentru noi creații”, se arată în comunicatul oficial al Muzeului Ţăranului Român.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu