Suntem singura ţară din Uniunea Europeană cu profesori necalificaţi

Suntem singura ţară din Uniunea Europeană cu profesori necalificaţi
22 octombrie 2017 Printează articolul

Suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care educaţia se face şi cu necalificaţi, deci avem profesori necalificați. Asta o spune Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Nimic nou sub soare, completăm noi. Poate doar cifrele din acest an şcolar să dea cu zecimală, faţă de anii precedenţi, în privinţa necalificaţilor. Dar fenomenul în sine nu e deloc o noutate. Mai grav e că nici nu există vreo speranţă ca situaţia asta să dispară într-un viitor previzibil.

Mediul rural

Aşadar, în acest an de învăţământ în şcolile noastre sunt 4.500 de cadre didactice necalificate, potrivit datelor FSLI. Motivul acestei situaţii este foarte simplu. Majoritatea necalificaţilor sunt în mediul rural. Acolo unde nu se duc să predea oameni cu studii complete în materie pedagogică. Deşi, din experienţa proprie, pot spune că în rural am întâlnit mulţi profesori calificaţi pe care îi pot caracteriza ca fiind adevăraţi eroi. Fac zilnic naveta şi se duc să predea în şcoli săteşti, mergând kilometri întregi pe jos, până în sate uitate de lume. Şi în special de autorităţi.

Cifre în scădere

FSLI susţine, pe bună dreptate, că din cauza salariilor mici cadrele didactice calificate nu se duc să predea în şcoli. Dacă în anul 2005 în învăţămâmntul preuniversitar se înregistrau 19.500 de debutanţi calificaţi, acum sunt doar 16.000 de tineri care bat la porţile şcolilor şi vor să fie dascăli. Este drept că în ultimii 13 ani a scăzut şi numărul elevilor, de la patru milioane în 2004, la trei milioane în prezent. Ceea ce a dus şi la reducerea numărului de cadre didactice, de la 345.000, la 295.000, raportat la aceeaşi perioadă.

Salariu de debutant

Un profesor debutant primeşte acum salariul de 1.400 de lei. Că sunt puţini bani, e clar. Dar polițiștii locali primesc mult mai mulți bani. Și pentru nimic. Dar, să revenim la profesorii noștri, deci dacă e să mai facă şi naveta, de multe ori pe buzunarul lui, pentru că primăriile nu au mereu resurse pentru decontare, e şi mai grav. Cât priveşte posibilitatea ca un profesor calificat să se stabilească în mediul rural, aşa ceva este de domeniul viselor. Autorităţile locale nu fac nimic pentru ca omul să prindă rădăcini acolo. Nici pământ pentru casă, nici ajutoare financiare pentru a-şi încropi o gospodărie.

Titulatură oficială

Ca atare, sistemul de învăţământ românesc acceptă până şi titulatuta de necalificat între cadrele didactice. Ceea ce dovedeşte că autorităţile nu întrevăd nicio posibilitate pentru a pune capăt acestui fenomen. „România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional. Motivul: tinerii performanţi, cu dăruire şi formare de specialitate, nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici sau pentru că nu sunt motivaţi sub nicio formă să ajungă în faţa copiilor pe care să îi ajute să se dezvolte”, spune Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.

Doar întrebări

“Ar trebui să facem un simplu exerciţiu de imaginaţie să ne dăm seama cât de gravă este situaţia din învăţământul românesc: gândiţi-vă ce ar însemna ca un medic necalificat să intre în sala de operaţii şi să facă o intervenţie chirurgicală? Sau un medic necalificat să prescrie medicamente unui bolnav? Ce ar însemna ca un necalificat să instrumenteze un dosar în justiţie, un necalificat să stabilească bugetul unei comunităţi sau un necalificat să conducă un avion sau o locomotivă? Ni se pare revoltător sau absurd. Dacă se acceptă ca în anul 2017 să fie copii care sunt modelați de necalificați, înseamnă că inclusiv România este condusă de persoane fără studii de specialitate“, conchide liderul sindical.

Concluzie

La ce se întâmplă de 27 de ani în învăţământ, putem spune că e o adevărată minune că sistemul acesta încă mai funcţionează în prezent. Şi dacă totuşi e încă pe linia de plutire, asta e numai datorită profesorilor care înţeleg să-şi facă în mod onest datoria faţă de elevi.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu