Statuile mişcătoare care comemorează ororile comunismului

Statuile mişcătoare care comemorează ororile comunismului
19 octombrie 2017 Printează articolul

Arta face din istorie un eveniment public şi aduce în atenţie statuile mişcătoare care comemorează ororile comunicmului. Să aduci statui monumentale în anumite locuri ale durerii din perioada comunistă sau unde au existat revolte ale populaţiei împotriva opresiunii statului socialist poate fi privită ca o idee foarte bună a unor artişti. Ei marchează astfel o altfel de hartă, a istoriei noastre.

Când spunem statui monumentale ne gândim la siluete de aproximativ trei metri înălţime. Aceste structuri nu sunt plasate acolo pentru eternitate. Ele sunt menite să atragă atenţia, pentru un timp limitat, asupra istoriei recente.

Amintiri dureroase

Altfel, multă lume în zilele noastre trece nepăsătoare pe lângă fosta închisoare din Piteşti, de pildă. Sau cine mai are timp să rememoreze revolta din Braşov, din niembrie 1987? Prea puţine se ştiu şi despre ororile petrecute în penitenciarul din Râmnicu Sărat, în anii terorii staliniste.

Am dat aceste exemple pentru că în aceste locuri şi-au făcut deja apariţia ori sunt pe cale să răsară statuile monumentale. Este prilejul ca un număr cât mai mare de oameni, de la autorităţi locale şi istorici, până la cetăţenii de diverse vârste, să se adune şi să discute despre trecut.

Cei în vârstă ştiu ce a fost cu decenii în urmă. Pe când cei tineri nu ştiu prea multe. Uneori chiar se miră că în România au existat asemenea nenorociri.

Unde se află statuile

Dar să vedem mai exact lista evenimentelor. Pe 20 octombrie vor apărea 21 de sculpturi de mari dimensiuni în faţa Muzeului Judeţean de Braşov, în Piaţa Sfatului. Ele au fost create de artistul Aurel Vlad şi sunt menite să comemoreze revolta muncitorilor braşoveni împotriva regimului, declanşată în toamna anului 1987. Atunci au fost arestaţi 61 de muncitori de la Întreprinderea „Steagul Roşu”.

Expoziţia de acum, din Braşov, vine după alte două evenimente similare, din Piteşti şi Râmnicu Sărat. La Piteşti există, din 20 iulie anul curent, 11 sculpturi de mari proporţii ale artisului Cătălin Bădărău. Acestea se află în zona fostei închisori din acest oraş.

Din luna august, la Râmnicu Sărat a fost plasată o sculptură monumentală care aparţine artistului Bogdan Raţă, pentru a comemora fosta „închisare a tăcerii”.

Un proiect de amploare

Toate aceste evenimente fac parte din amplul proiect „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” organizat de Nasui Collection & Gallery. Iniţiativa este cofinanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Parteneri ai proiectului sunt Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Memorialul Închisoarea Piteşti, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Modernism.ro.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu