Statuia dedicată ostaşului român din Sfântu Gheorghe, degradată

Statuia dedicată ostaşului român din Sfântu Gheorghe, degradată
19 octombrie 2017 Printează articolul

O situaţie absolut hilară, în sensul că statuia dedicată ostaşului român din Sfântu Gheorghe este tot mai degradată. Cu toate aceastea, nimeni nu vrea să reabiliteze statuia dedicată ostaşului român din Sfântu Gheorghe. Această situaţie aberantă persistă de mai mult timp în oraşul Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna. Aici există o statuie a ostaşului român, situată în cartierul Gării. Statuia a ajuns, de mai mulţi ani, într-o stare avansată de degradare, dar autorităţile locale susţin că nu există nicio firmă care să dorească reabilitarea acestui obiectiv.

Explicaţiile oficiale

Cu mai bine de 40 de ani în urmă, statuia a fost inaugurată pentru a comemora jertfa ostaşilor români care au căzut la datorie în Al Doilea Război Mondial, pentru eliberarea Ardealului de Nord. După atât de mult timp de când a fost construită, statuia necesită acum reparaţii capitale. Numai că nimeni nu face nimic.

Primăria locală susţine însă, aşa cum relatează Agerpres, că în câteva rânduri a organizat licitaţie pentru atribuirea lucrării de restaurare, însă nicio firmă nu s-a prezentat. Primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţine chiar că instituţia sa are alocată suma de 220.000 de lei în acest scop. Cu toate acestea, lucrurile trenează. Ca şi cum nimeni nu ar vrea să câştige, prin lucrarea prestată, aceşti bani.

„Eu cred că până acum de două ori s-a licitat lucrarea și nu s-a prezentat nicio firmă. Deci, aici noi chiar am dat dovadă de bună credință, am aprobat documentațiile, am alocat suma în buget, am făcut licitație, dar nu s-a prezentat nimeni. Eu nu pot să oblig pe nimeni să vină la licitație”, spune primarul.

Apelul comunităţii româneşti

Trebuie precizat că această statuie, din bronz, a fost realizată de sculptorul Balogh Peter, fiind inaugurată în ziua de 18 septembrie 1974. Colonelul în rezervă Ioachim Grigorescu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Cadrelor Militare în Retragere şi Rezervă din Covasna, spune că a particupat, în 1974, la dezvelirea acestei statui. La vremea aceea, era un tânăr locotenent în Batalionul 22 Vânători de Munte şi a făcut parte din Garda de Onoare în faţa monumentului.

Pe de altă parte, reprezentanţii comunităţii româneşti din Consiliul Local din oraşul Sfântu Gheorghe au solicitat în mai multe rânduri Primăriei să rezolve problema legată de reabilitarea acestei statui. Cu atât mai mult cu cât an de an în faţa acestui monument au loc manifestări care marchează diverse momente din istoria României. Dar, aşa cum se vede, nimic concret nu se întâmplă, în privinţa lucrărilor de reabilitare.

Sursa foto: https://weradio.ro


  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu