Situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia se închide pentru o lună

Situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia se închide pentru o lună
18 ianuarie 2018 Printează articolul

Situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia se închide pentru o lună. Măsura a fost luată de către autorităţile judeţului Hunedoara şi are în vedere eliminarea oricărui pericol la adresa vizitatorilor. Concret, este vorba de eliminarea  copacilor bolnavi din situl arheologic. Astfel, Capitala Daciei se închide timp de o lună între 22 ianuarie şi 19 februarie, timp necesar pentru a fi tăiaţi copacii bolnavi identificaţi în perimetrul sitului arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

Ce a constatat expertiza

Autorităţile judeţului Hunedoara fac astfel referire la 103 arbori care vor fi tăiaţi, după ce au fost expertizaţi şi marcaţi ca atare, în baza autorizaţiei pentru această operaţiune.

Se arată că în decursul ultimilor ani, din cauza intemperiilor, au fost copaci doborâţi de vânt, punând în pericol viaţa personalului din administrarea sitului, dar şi pe cea a turiştilor. În acelaşi timp, în căderea lor, arborii au provocat şi stricăciuni în corpul istoricelor ziduri.

Precizări oficiale

„Odată cu preluarea monumentului UNESCO în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, începând din 2013 a fost monitorizată şi situaţia arborilor seculari din interiorul sitului. În fiecare an de atunci încoace, la fiecare furtună mai puternică, s-au înregistrat căderi de arbori, lucru care a pus în pericol integritatea monumentului, dar şi viaţa oamenilor. Doar în cursul anului trecut, ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, au căzut peste 25 de arbori în interiorul zonei administrare, arbori care au pus în pericol viaţa personalului care deserveşte zona, dar şi pe cea a turiştilor, al căror număr este în continuă creştere. Mai grav este faptul că au fost distruşi ireversibil 10 metri din zidul incintei militare în urma ruperii unei crengi grele. În aceste condiţii, au fost identificaţi 103 arbori bolnavi, care au fost marcaţi şi propuşi pentru tăiere”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu