FSLI. Sindicatele fierb din cauza bugetului Educaţiei pe 2018

FSLI. Sindicatele fierb din cauza bugetului Educaţiei pe 2018
18 decembrie 2017 Printează articolul

Sindicatele din educaţie fierb din cauza bugetului Educaţiei pe 2018, procentul insuficient alocat conducând, cum atenţionează sindicaliştii, la proteste masive. Sindicatele din Educaţie sunt revoltate din cauză că acest sistem va primi în 2018 puţin peste jumătate din bugetul de 6% din PIB, cât prevede legislaţia în domeniu. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) arată că bugetul va fi de numai 3,5%. Atât va fi alocat prin proiectul Legii bugetului pe anul viitor. Acest lucru va duce, atrag atenţia sindicaliştii, la proteste masive, la care ar putea să ia parte, alături de profesori, şi părinţii elevilor.

Ce facem cu viitorul României?

”Educaţia este un domeniu care a fost neglijat în ultimii 27 de ani în ceea ce priveşte finanţarea, iar acum ‘decontăm’ cu toţii nepăsarea, amânarea sau nerespectarea unei legi. Aşa am ajuns să fim unici în Uniunea Europeană: suntem singura ţară în care educaţia se face şi cu necalificaţi. Alocarea sub 6% din PIB pentru educaţie este, din punctul meu de vedere, un atentat la siguranţa României. Viitorul României este direct condiţionat de performanţa sistemului educaţional, iar această performanţă depinde de finanţarea învăţământului. Este revoltător cum instituţiile statului au acordat învăţământului ‘resturi’ din buget, iar ceea ce este de neînţeles, este faptul că Preşedintele României, profesor fiind, a promulgat în ultimii trei ani legile bugetului de stat, fără nicio tresărire, conştient fiind că se încalcă prevederile legale. Şi probabil aşa va proceda şi cu bugetul pentru anul 2018″, spune preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Prioritatea e doar de faţadă

Liderul sindical arată că sistemul de învăţământ are nevoie de investiţii masive în infrastructură. Dar banii care vor fi primiţi în 2018 sunt departe de marile necesităţi materiale ale învăţământului românesc. La noi sumele pentru educaţie sunt cu mult mai mici faţă de alte ţări din Europa. Dacă media europeană e de 5,4%, în Europa de Est procentul în medie este 4,7%. Deci noi suntem pe cea mai de jos treaptă, cu 3,5%, ceea ce arată că Educaţia nu e nici pe departe prioritară pentru autorităţi.

„Nu putem tolera la nesfârşit situaţia în care încă avem multe şcoli care nu corespund standardelor europene, mulţi profesori au salariile la nivelul angajaţilor necalificaţi din alte domenii, bugetul educaţiei situează România la coada ţărilor europene. Cei care conduc această ţară încalcă grav legea care prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Sistemul de învăţământ din România va primi în anul 2018 un buget în valoare de 27 de miliarde de lei, fără a lua în calcul banii alocaţi pentru investiţii, dar şi cu aceştia, este foarte probabil ca în anul 2018 procentul din PIB alocat educaţiei să nu depăşească 3,5%. Adică aproape jumătate din cât prevede legea, potrivit căreia sistemul de învăţământ din România ar trebui să aibă un buget de 6% din PIB”, spune liderul sindical.

Cele mai mici salarii

Acesta se referă, în continuare, la salariile foarte mici din sistem, practic printre cele mai scăzute din întregul spectru bugetar.

„Salariile cadrelor didactice sunt, după toate majorările din ultimii ani, umilitoare, iar ceea ce este revoltător e că acestea vor rămâne la fel şi după aplicarea Legii de salarizare Nr.153/2017. Acum, salariul unui profesor care are o vechime de 25 de ani la catedră, este comparabil cu acela al unui angajat cu studii gimnaziale de la o primărie, asta graţie prevederilor legii mai sus menţionate. Dacă un profesor este plătit sub nivelul salariului unui muncitor necalificat, ce speranţă mai are această ţară?”, se întreabă retoric Simion Hăncescu.

Avertisment pentru autorităţi

El atrage atenţia tuturor instituţiilor statului că nemulţumirile din Învăţământ sunt tot mai mari, iar protestele de amploare se prefigurează, dacă lucrurile nu vor intra pe un făgaş normal.

„Este posibil să se ajungă la un protest de amploare, în care să fie implicaţi părinţii şi salariaţii din învăţământ, pentru a cere un lucru elementar: respectarea legii, în sensul de a se aloca pentru educaţie 6% din PIB”, conchide liderul FSLI.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu