Sfântul Ioan Botezătorul. Câți români îşi serbează onomastica?

Sfântul Ioan Botezătorul. Câți români îşi serbează onomastica?
06 ianuarie 2020 Printează articolul

Sfântul Ioan Botezătorul marchează nu doar încheierea sărbătorilor de iarnă, ci este și o zi specială pentru creștinism. Câți români îşi serbează onomastica de Sfântul Ioan? Potrivit datelor de la Evidența Populației,  peste 2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 7 ianuarie 2020. În fiecare an, pe 7 ianuarie, îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos în Iordan.

Sfântul Ioan, „Înaintemergătorul”

Sfântul Ioan este numit şi „Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia, de a-L descoperi  şi a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care Sfântul Ioan Botezătorul îl transmitea era: „Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!”.

Sfantul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său.

Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan Botezătorul a săltat în pântecele maicii sale, în momentul în care Elisabeta se întâlnește cu Fecioara Maria atunci când aceasta Îl purta în pântece pe Domnul. Deși a săltat în pântece, Ioan afirma că „nu-L știa pe Domnul” (Ioan 1, 31). Această mărturisire a lui Ioan este adevărată, căci el nu putea cunoaște din proprie experiență că Cel purtat în pântecele Mariei este Fiul lui Dumnezeu. Părintele Dumitru Stăniloae, comentând acest episod, spune că Ioan „a simțit venind din Acela o lumină sau de la Duhul Sfant din El, care l-a făcut să salte de bucurie. Sunt cunoștințe care apar în noi în chip tainic, fără nici un efort al nostru de a le câștiga”., scrie site-ul https://www.crestinortodox.ro/religie/sfantul-ioan-botezatorul, unde puteți citi întregul articol despre Sfântul Ioan Botezătorul.

Peste 2 milioane de români își serbează numele 

Peste 2 milioane de români, mai exact 2.033.809, poartă numele Sfântului Ioan Botezătoru, deci își serbează numele. Dintre aceștia, 642.246 sunt femei şi 1.391.563 sunt bărbaţi.  Cele mai populare nume sunt Ioan (486.083), Ion (378.999), Ionuţ (342.935), Ioana (380.978), Ionela (145.593) şi Oana (72.185), însă există şi foarte multe derivate ale acestora, precum Nelu (21.284 de români), Ivan (peste 5.000) sau Jana (peste 5.000), Ionuţa, Nela şi chiar Onuţa (135 de femei) sau Ionelia şi Jan. Tuturor sărbătoriților le urăm La mulți ani, cu sănătate!

Sursa foto: https://www.crestinortodox.ro/
  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu