Se întorc uniformele şcolare. Proiect de lege pentru obligativitate

Se întorc uniformele şcolare. Proiect de lege pentru obligativitate
25 octombrie 2017 Printează articolul

Se pare că se întorc uniformele şcolare, dacă avem în vedere că s-a depus la Parlament un proiect de lege pentru obligativitatea acestui accesoriu.

Subiectul legat de uniformele şcolare se întoarce în atenţia opiniei publice, de data asta prin intermediul unui proiect de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu, deputat PSD. În esenţă, este vorba despre obligativitatea uniformelor purtate de elevi.

Expunerea de motive

Iniţiatorul acestui proiect spune că uniforma şcolară va reduce în bună măsură discrepanţele între elevi, cu referire la mediul social din care provin.

„În ultimii 25 de ani, s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte dintre cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are că urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii”, iată ce scrie în expunerea de motive pentru acest proiect de lege.

Diferenţele sociale, de neevitat

Dacă vorbim de asemenea diferenţe sociale, e clar că ele nu vor dispărea. Cel mai uşor de remarcat acest aspect e legat de banii pe care elevii îi au în buzunar. Bani provenind de la părinţii lor, evident. Unii elevi îşi permit să îşi cumpere orice, de pildă mâncare, în timp ce alţii rabdă de foame în timpul cursurilor. Nu de puţine ori, în şcoli au existat cazuri de hipocalcemie în rândul şcolarilor. Mai pe româneşte, le venea rău din cauză că nu mâncaseră nimic de prea mult timp.

Dar exemplele legate de diferenţele sociale între elevi sunt cu mult mai multe şi foarte uşor de remarcat în mediul şcolar.

Multe controverse

Oricum, de-a lungul anilor, tema uniformelor obligatorii a stârnit nenumărate patimi şi controverse. Unii consideră univorma benefică, în timp ce alţii cred că acest element le aduce aminte de perioada comunistă.

Sunt unităţi şcolare în România care au decis, de comun acord cu părinţii, ca elevii să poarte uniformă. În alte instituţii de învăţământ opţiunea a fost opusă, deci fără uniforme.

Cert este că acest proiect de lege va trebui să parcurgă, de acum încolo, câteva etape esenţiale, până să fie votat în Parlament şi apoi promulgat de preşedintele României.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu