Şcoală. O parte dintre deţinuţi vor să recupereze anii pierduţi

Şcoală. O parte dintre deţinuţi vor să recupereze anii pierduţi
12 octombrie 2017 Printează articolul

O parte dintre deţinuţi, mai exact 2.451,  vor să recupereze anii pierduţi, astfel că au decis să îşi continue studiile şi au revenit la şcoală. Noul an de învăţământ înseamnă şi o altfel de statistică. E legată de numărul deţinuţilor care merg la şcoală. Administraţia Naţională a Penitenciarelor arată că în actualul an şcolar sunt înscrişi în învăţământul preuniversitar 2.446 de oameni care îşi ispăşesc pedeapsa în spatele gratiilor, iar alţi cinci urmează cursurile unor facultăţi.

Recuperarea anilor pierduţi

Statistica ne mai arată un lucru. Anume că sunt oameni ajunşi la o anumită vârstă care nu ştiu carte. Viaţa, din păcate pentru ei, i-a purtat pe alte drumuri, nu întotdeauna corecte. Dar cum niciodată nu e prea târziu, aceştia au acum ocazia să recupereze ce au pierdut. Aşa se face că 905 deţinuţi sunt înscrişi în învăţământul primar. De unde tragem concluzia că aceştia nu au fost niciodată la şcoală, la vârsta corespunzătoare, ori au abandonat şcoala foarte devreme. Alţi 960 de deţinuţi urmează cursurile învăţământului gimnazial. În licee tehnologice se află 581 de deţinuţi.

Regim de siguranţă

Persoanele supuse regimului de maximă siguranţă merg în spaţiile de învăţământ sub escortă strictă. Grupurile de deţinuţi sunt mici. Acele spaţii de învăţământ se află în incinta penitenciarelor. Cei care îşi ispăşesc pedeapsa în regim semideschis au la dispziţie spaţii special amenajate tot în interirul penitenciarului. Deţinuţii în regim deschis pot merge la cursuri în afara penitenciarului, în acele şcoli cu care ANP are protocoale de colaborare. Cât priveşte cursurile desfăşurate în penitenciare, acestea sun ţinute de cadre didactice puse la dispoziţie de inspectoratele şcolare.

În privinţa cursurilor, acestea respectă aceeaşi metodologie din învăţământul de masă. Evaluarea cursanţilor se face după aceleaşi criterii, respectate în cadrul sistemului de învăţământ.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu