“Şcoala Europeană”. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor

“Şcoala Europeană”. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor
07 februarie 2019 Printează articolul

“Şcoala Europeană” nu se acordă automat, ci se câştigă, aşa că nu uitaţi de termenul limită pentru depunerea candidaturilor.
Ministerul Educaţiei Naționale a lansat apelul național pentru înscrierea unităților de învățământ preuniversitar la cea de a XVI-a ediție a competiției pentru obținerea certificatului „Școală Europeană” în anul școlar 2018-2019.

Cine poate participa?

Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care iau parte la programele europene din domeniul educației și formării profesionale. Pentru ediția 2019 își pot depune candidatura unitățile de învățământ preuniversitar implicate, în perioada septembrie 2016 – iulie 2019, în activități sau proiecte prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și ale altor instituții europene: Erasmus+ (2014-2020), e-Twinning, Europa-casa noastră (Lider European și EuroQuiz), Școli-ambasador ale Parlamentului European, Euroscola etc.
De asemenea, se pot înscrie școli care derulează activități sau proiecte finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener, dar și proiecte/programe în parteneriat cu ambasade, universități și școli din Uniunea Europeană, companii europene, asociații profesionale europene, ONG–uri cu scop educațional/de formare profesională care activează la nivel european etc.

Termen limită şi acte necesare

Termenul limită pentru trimiterea candidaturilor, pe adresa poștală a Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, este 22 martie 2019 (data poştei). Pe plicul respeciv se va menţiona „Pentru Competiţia Națională Şcoală Europeană, ediția 2019”.
Dosarul de candidatură va conţine formularul-tip de candidatură și avizul inspectoratului școlar județean/ISMB de participare la Competiția Națională „Școală Europeană”. Formularul-tip este disponibil pe www.edu.ro, adresă la care se mai găsesc un portofoliu ilustrativ, copii ale Proiectului de dezvoltare instituţională şi ale Planurilor manageriale anuale 2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019.
Ulterior, dosarele vor fi preluate de Comisia Națională în vederea evaluării, etapă programată a avea loc în perioada 1-6 aprilie. În baza rezultatelor obținute la evaluarea candidaturilor, Ministerul Educației Naționale va stabili numărul de școli premiate și va organiza festivitatea de decernare a titlului „Şcoală Europeană”.
Titlu şi premiu în bani
Rezultatele finale și lista unităților de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare vor fi publicate pe www.edu.ro, după data de 10 mai 2019.
Fiecare unitate de învăţământ va primi certificatul „Şcoală Europeană – 2019″. Certificatul va fi însoţit de un premiu în valoare de 5.000 lei, bani care vor fi utilizaţi pentru dotări.
Certificatul „Școală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care școala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obținut.
Competiția națională „Școală Europeană” este una dintre inițiativele Ministerului Educației Naționale recunoscută de instituțiile europene ca un exemplu de bună practică, prin care instituțiile guvernamentale naționale sprijină instituțiile europene pentru punerea în practică și dezvoltarea politicilor europene din domeniu.

775 de şcoli, premiate în timp

Prin acest demers, lansat în 2004, Ministerul Educației Naționale a încurajat și a motivat participarea unităților de învățământ preuniversitar din România la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1997-2006, LifeLongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020) și a contribuit la dezvoltarea mobilității internaționale și la schimbul intercultural, obiective asumate pentru construirea Spațiului European al Educației.
La cele 15 ediții ale competiției naționale „Școală Europeană” (2004-2018) au participat 2.023 de unități de învățământ din toate județele țării, Dintre acestea, 775 au fost premiate.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu