Şcoală de vară. Tineri din străinătate învață româna la Universitatea din București

Şcoală de vară. Tineri din străinătate învață româna la Universitatea din București
20 iulie 2017 Printează articolul

Interesaţi de limba română, Universitatea Bucureşti organizează o nouă ediţie a Şcolii de Vară, tineri din străinătate înscriindu-se la cursuri pentru a învăţa limba română. Este vorba de peste 30 de tineri din Arabia Saudită, Belgia, Brazilia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Germania, Italia, Irlanda, Lituania, Norvegia, Olanda, Polonia, Rusia, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii şi Venezuela care vor participa la cursurile celei de-a 57 – a ediţii a Cursurilor de Vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Cursurile, completate de vizite la muzee şi ateliere de lucru

Cursurile, care se vor desfăşura în perioada 24 iulie – 6 august 2017, își propun să îmbogățească noțiunile de limba română ale studenților străini și să-i familiarizeze cu aspectele importante ale civilizației autohtone.

„Timp de două săptămâni, participanții vor urma o serie de cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicaţională, ateliere de lucru și conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românescă. Totodată, vor efectua vizite la diferite muzee sau vor participa la evenimente culturale. La finalul acestor cursuri, participanții pot opta pentru un examen de atestare a cunoștințelor de limba română, în conformitate cu standardele Paşaportului Lingvistic European.”, se spune într-un comunicat al Universităţii din Bucureşti. Cursurile și conferințele vor fi susținute de profesori ai Facultății de Litere din cadrul Universității din București, specialiști în lingvistică, literatură și comunicare, cu o bogată experiență în predarea și testarea limbii române ca limbă străină, atât în țară, cât și în străinătate, în cadrul lectoratelor României din marile universități europene.

A 57-a ediţie, în memoria lui Mircea Eliade

Această a 57-a ediție a Școlii de Vară a Universității din București este dedicată comemorării personalității savantului român Mircea Eliade, de la a cărui naștere se împlinesc 110 ani.

Evenimentele cultural-turistice și cele sociale ale programului pregătit pentru acest an vor constitui un parcurs inițiatic, la capătul căruia participanții vor putea explica numeroase mituri, legende și simboluri, cu care se vor fi familiarizat în spațiul românesc: Mănăstirea Horezu, Mănăstirea Bistrița, Satul Olari-Horezu, Castelul Peleș, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” sau Ateneul Român.

Iniţiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al marelui lingvist Alexandru Rosetti şi conduse de profesorul Boris Cazacu, Cursurile de Vară reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume.

Timp de șase decenii, Cursurile de Vară ale Universităţii din Bucureşti şi-au construit renumele prin participarea a peste 5.200 de cursanţi, a numeroase cadre didactice universitare din ţară şi străinătate, precum şi a unor distinşi academicieni, oameni de cultură și artişti.

Prin deschiderea către cooperare și dialog intercultural, precum și prin prestanță academică și vizibilitate internațională, Universitatea din București contribuie semnificativ la păstrarea și promovarea limbii române și a culturii românești, precum și la conturarea imaginii unei Românii moderne și dinamice.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu