Romfilatelia. „Specii periclitate”- emisiune comună România-ONU

Romfilatelia. „Specii periclitate”- emisiune comună România-ONU
11 mai 2017 Printează articolul

În premieră, Romfilatelia a introdus în circulaţie emisiunea comună România – Administraţia Poştală a ONU, intitulată „Specii Periclitate”. Proiectul filatelic a fost lansat simultan, în 11 mai 2017, la sediile centrale ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la Geneva, Viena și New York și, totodată,  în deschiderea Târgului Internațional de Timbre de la Essen, Germania.

„Mărcile poştale emise de Administrația Poștală a Naţiunilor Unite reflectă, cel mai adesea, preocupările specifice şi distincte ale acestei organizaţii internaționale, atrăgând atenţia asupra unor aspecte relevante ale lumii contemporane., subliniază Romfilatelia.

Specii pe cale de dispariţie 

În calitatea sa de ţară membră a ONU, România este aliniată pe deplin la obiectivele organizaţiei. Prin această emisiune comună de timbre, se aduce în atenția colecționarilor de filatelie, și nu numai, o temă extrem de actuală – situația critică în care se află anumite specii de animale și plante, confruntate cu riscul extincţiei. De altfel, influenţa oamenilor se dovedeşte categoric de rău augur, în ultimii 40 de ani dispărând 50 % dintre animalele sălbatice de pe pământ. După cum subliniază raportul “Planeta Vie”, întocmit de World Wide Fund for Nature,  activităţile umane au cauzat dispariţia, în 40 de ani, a peste 50% din animalele sălbatice de pe planetă. Cele patru timbre ale emisiunii reproduc imaginile animalelor incluse în sfera de protecţie a CITES, Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie.

Acvila de câmp a reapărut în România după 50 de ani

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei  este reprezentată Acvila de câmp (Aquila heliaca). Este o pasăre de pradă de talie mare, ce se întâlnește din Europa de centru şi de est, până în Asia de vest şi centrală. În România, cuiburile acestei specii au dispărut timp de 50 de ani, pentru a reapărea anul trecut în judeţul Arad.

Şoimul de iarnă, pe timbrul de 2,50 lei 

Şoimul de iarnă (Falco columbarius), care este reprodus pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, este cea mai mică specie de şoim din Europa şi din România, cu numeroase subspecii în America de Nord şi Eurasia. Utilizarea anumitor pesticide între anii 1960 şi 1970 a provocat o insuficienţă reproductivă. Odată cu interzicerea acestor pesticide, impactul negativ a scăzut, după cum indică densitatea şi distribuţia perechilor de reproducere. În România, şoimul este oaspete în perioada de iarnă, fiind un prădător agil care vânează rozătoare mici şi păsărele.

Vidra, pe timbrul de 2,70 lei

image description

Vidra (Lutra Lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei, trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană. Este un mamifer carnivor, semi-acvatic, care se hrăneşte, îndeosebi,  cu peşti. Vidrele obişnuiesc să fie mai active noaptea, mai ales în habitatele perturbate de activităţi antropice, dar în zonele liniştite pot fi observate şi în timpul zilei.

Morunul, ameninţat de pescuitul excesiv 

Pescuitul excesiv pe mare, dar şi braconajul în estuare şi râuri pentru carne şi caviar constituie o ameninţare majoră pentru Morun (Huso Huso).  Reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei, morunul  este o specie de peşte migrator. Acesta urcă dinspre Marea Neagră în amonte pe Dunăre, în căutare de locuri adânci cu substrat tare, care constituie habitatul de reproducere. În România, morunul poartă denumirea şi de belugă şi poate fi întâlnit în Marea Neagră, dar şi în întregul şenal navigabil al Dunării şi, cu totul excepţional, în complexul lagunar Razelm-Sinoe sau cursurile inferioare ale râurilor mari.

Plicurile „Prima zi”

                                                                    

Emisiunea este completată de un set cu trei plicuri diferite „Prima zi”, plicuri echipate cu timbrele emisiunii comune realizate de România și Administrația Poștală a ONU. Ca forme de machetare s-au folosit coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vignietă și blocul de patru timbre.

Emisiunea este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu