România începe negocierile cu Ucraina pentru dreptul conaţionalilor noştri

România începe negocierile cu Ucraina pentru dreptul conaţionalilor noştri
18 decembrie 2017 Printează articolul

România începe negocierile cu Ucraina pentru dreptul conaţionalilor noştri. Ministerul Educaţiei Naţionale a primit mandat din partea Guvernului de a negocia un nou protocol de colaborare cu Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina. Discuţiile vor fi axate, în principal, pe asigurarea dreptului românilor din ţara vecină de a învăţa în limba maternă.

După cum se ştie, noua legislaţie uncarineană a Educaţiei prevede că elevii care aparţin minorităţilor naţionale pot învăţa în limba maternă numai în clasele primare. Pe când în cele gimnaziale, la liceu şi mai târziu, ca studenţi, la facultate vor învăţa numai în limba ucraineană.

Protocol până în 2020

România doreşte un protocol nou între cele două state valabil până în anul 2020. Acesta se va referi la o serie întreagă de programe educative destinate elevilor şi studenţilor români din Ucraina.

„În cadrul negocierilor sunt avute în vedere acordarea de burse de studii, stagii de specializare pentru perfecționarea cunoștințelor de limbă și literatură română și respectiv, de limbă și literatură ucraineană, în instituțiile de învățământ superior, stagii de formare pentru cadrele didactice care predau în limba română și respectiv limba ucraineană și schimburi de elevi și studenți pentru participarea la olimpiade internaționale, concursuri, festivaluri, competiții sportive organizate în fiecare din cele două state”, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei de la Bucureşti.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu