Titlurile de doctor, la decizia universităţilor

Titlurile de doctor, la decizia universităţilor
14 februarie 2016 Printează articolul

După cum a declarat Adrian Curaj, ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, acordarea şi retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuţia universităţilor. Declaraţia ministrului Adrian Curaj, aşteptată de ceva vreme, a apărut pe fondul scandalurilor privind plagiatele doctoratelor, acuzaţii privind doctorate plagiate curgând până la cel mai înalt nivel din lumea demnitarilor. Evident, reacţia ministrului priveşte mai ales retragerea titlurilor de doctor, destule, chiar şi demonstrate că sunt plagiate, nefiind încă retrase. Ministrul a mai recunoscut foarte deschis că în lumea doctoratelor a fost şi foarte mult joc politic, prin decizia luată universităţile obţinând cu adevărat autonomie universitară. Să credem că vor dispărea titlurile doctorale de acest tip?
„Mecanismul propus este natural. Cine organizează studiile doctorale îşi asumă responsabilitatea privind calitatea şi integritatea şi ia decizia de acordare a titlului. Nu eram acum, aici, dacă acest lucru era clar.”, a declarat în cadrul conferinţei de presă de ieri ministrul Curaj.

Sancţiuni pentru nerespectarea standardelor

Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea și completarea Legii educației naționale, privind acordarea și retragerea titlului de doctor, a fost ieri prezentat în conferinţă de presă. Potrivit proiectului, titlul de doctor se retrage prin decizia rectorului sau a președintelui Academiei Române în cazul nerespectării criteriilor de etică.
Titlurile de doctor obținute prin ordin al ministrului Educației, vor fi retrase tot prin ordin de ministru, în baza deciziei de retragere a titlului de către rector sau, după caz, de președintele Academiei Române, cu avizul conform CNATDCU.
Noul proiect are în vedere şi aplicarea de sancţiuni pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională. Sancţiunile prevăzute sunt: retragerea calității de conducător de doctorat, retragerea titlului de doctor acordat prin ordin al ministrului Educației, retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce înseamnă, automat, retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selecţia de noi studenți doctoranzi. Dacă proiectul va fi şi aprobat, atunci se fac ceva paşi importanţi pe drumul titlurilor de doctor, care nu vor mai fi atât de facile ca până acum.
Grafic solutionare sesizari titluri doctor acordate prin OM

CNATDCU, instanţă de apel

În privinţa Consilului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), acesta va avea rolul unei instanţe de apel, vizavi de deciziile universităţilor privind doctoratele.
„CNATDCU verifică procedura şi se asigură de calitatea procesului de acordare a titlului. Pentru toate situaţiile, nepunerea în aplicare a deciziilor CNATDCU de către instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat, atrage suspendarea şcolii doctorale”, a subliniat ministrul Educaţiei.
De asemenea, s-a discutat şi despre măsuri viitoare referitoare la şcolile doctorale, în sensul că vor fi evaluate internaţional cât mai curând posibil.
Potrivit declaraţiilor lui Curaj, care recunoaşte că miza este mare, modificările propuse creează condiţiile necesare pentru a permite recredibilizarea şcolilor doctorale, întărirea integrităţii academice şi, recăpatarea sau, după caz, consolidarea prestigiului universiăţilor din România.
Grafic solutionare sesizari titluri doctor acordate de IOSUD

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu