Proteste spontane în Casele de Pensii din mai multe judeţe

Proteste spontane în Casele de Pensii din mai multe judeţe
11 decembrie 2017 Printează articolul

Proteste spontane au apărut în Casele de Pensii din mai multe judeţe. Angajaţii Caselor de Pensii din mai multe judeţe au ieşit azi la proteste spontane, oprind lucrul. Motivaţia nemulţumirii e legată de salariile inferioare celor din administraţia centrală.

În Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Iaşi, Satu Mare ori Suceava funcţionarii Caselor de Pensii au ieşit în curtea instituţiilor pentru două ore. În acest timp, pensionarii care veniseră la ghişee pentru diverse probleme pe care le aveau de rezolvat au aşteptat răbdători să se încheie protestul. Nu au fost înregistrate incidente între salariaţi şi pensionari.

Supraîncărcarea cu atribuţii

În cele mai multe cazuri, funcţionarii au reclamat faptul că au primit din ce în ce mai multe atribuţii, de multe ori fiind obligaţi să lucreze peste programul normal, dar în schimb salarizarea lor e inferioară colegilor din alte structuri administrative.

„Suntem nemulțumiți de supraîncărcarea posturilor cu activitate peste timpul normal de lucru. Se desfășoară mii de ore suplimentare care nu sunt plătite, datorită schimbării legislației. Activitatea în cadrul instituției se desfășoară cu un număr redus cu 28 de persoane, din 2010, dată de la care nu s-au mai făcut angajări”, a spus Cătălin Dupir, reprezentant al salariaţilor de la Casa de Pensii din Botoşani.

Speranţă peste câţiva ani

Oamenii spun că abia peste câţiva ani e posibil ca salariile lor să crească, în aşa fel încât să ajungă din urmă alte categorii de bugetari.

„Este un protest spontan, având în vedere că oamenii sunt nemulțumiți din cauza salariilor prea mici. În cadrul Casei de Pensii sunt unele dintre cele mai mici salarii, în comparație cu colegii din administrația publică locală, cu cei de la APIA sau din sănătate publică. Suntem în coada clasamentului. Au spus că vor crește salariile din 2018, dar, după calculele noastre, diferențele dintre noi și cei pe care i-am amintit sunt foarte mari, de 50%. De abia după 2022, după noua grilă, vom putea ajunge la salariile pe care le au ei în prezent”, e opinia exprimată în numele colegilor săi din Caraș-Severin de Lucian Inişconi.

Fără ordonanţe speciale

Angajaţii Caselor de Pensii mai spun că ei nu au beneficiat de ordonanţe speciale, ca alte categorii de bugetari, pentru a li se majora salariile. Mai mult decât atât, sunt nemulţumiţi că autorităţile centrale nu au dat niciun răspuns petiţiilor pe care aceşti oameni le-au adresat mai-marilor ţării.

„Am rămas în urmă cu salarizarea față de colegii din aceeași familie ocupațională. Avem cele mai mici salarii din tot sistemul bugetar. Nu am putut beneficia de actele normative date în ultimii ani pentru că nu am avut cum să ne aliniem cu salarizarea, toți având salariii mici. Nu am beneficiat de ordonanțele speciale, cum au avut colegii de la ANAF. Pe 16 noiembrie, am făcut un demers către doamna Olguța Vasilescu, dar nu am primit răspuns. Sperăm ca măcar acum să fim băgați în seamă. Revendicările noastre vizează alinierea grilei de salarizare la nivelul celor din administrație, care au salarii mai mari cu procente între 50 și 80 la sută și asimilarea pe grila CNPP de noua lege de salarizare nr. 153/2017”, potrivit protestatarilor.

Rămâne de văzut dacă protestul de azi va avea efecte pozitive pentru angajaţii Caselor de Pensii. Deşi mulţi dintre aceştia consideră că nu se va schimba nimic. Ei totuşi sunt mulţumiţi că a existat o oarecare coeziune şi în mai multe judeţe oamenii au protestat, pentru ca autorităţile să vadă că în acest sistem există o problemă.

 

Sursa foto: http://stiri.botosani.ro

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu