Promisiuni. În 2018 Educaţia va avea cel mai mare buget din ultimii zece ani

Promisiuni. În 2018 Educaţia va avea cel mai mare buget din ultimii zece ani
20 noiembrie 2017 Printează articolul

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, dă asigurări că bugetul acestui domeniu în 2018 va fi cel mai mare din ultimii zece ani. Oficialul a făcut această declaraţie în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Iaşi. Ministrul nu a spus însă cât de mare va fi acest buget, dar a dat asigurări că sistemul educativ va beneficia de fonduri pentru investiţii, dar şi de bani care să asigure creşterea salariilor pentru cadrele didactice.

Mari proiecte

„Avem un buget maximal, dacă îl pot numi așa. Cel mai mare buget din ultimii zece ani. Eu cred că e important și pe zona universitară să eficientizăm costurile, să asigurăm toate costurile salariale. Așa cum bine știți, la rectificarea bugetară am alocat o parte din sentințele judecătorești, tot ce înseamnă creștere salarială am acoperit. Rămâne să ne vedem anul viitor cu un buget mult mai consistent și mult mai eficient folosit. În rest, toate lucrurile punctate de Consiliul Național al Rectorilor sunt preluate de MEN, și alături de ei vom desfășura toate activitățile, în special pe zona universitară”, dă asigurări Liviu Pop.

Acesta a mai spus că în cel mult trei săptămâni va prezenta şi cifrele concrete legate de bugetul Educaţiei. Cât priveşte marile proiecte din anul următor, ministrul a dat câteva exemple, precum catalogul electronic pentru evidenţa elevilor, biblioteca şcolară virtuală, dar şi asigurarea reţelei de Internet în toate şcolile din ţară.

Ce solicită mediul universitar

În altă ordine de idei, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Câmpeanu, a spus că sistemul universitar solicită pentru anul viitor o creştere a finanţării de bază de 40%, la care se adaugă creşterea cu 50% a sumelor alocate pentru investiţii.

„Sunt convins că se va respecta angajamentul privind finanțarea Educației. Ca să ajungem la șase la sută din PIB în 2020 se discută de patru creșteri anuale de 11%. Sunt convins că va fi o creștere anuală mai mare de 11% pe Educație. Din păcate, în pofida eforturilor Ministerului Cercetării, nu același lucru se va întâmpla cu bugetul Cercetării. În 2015, bugetul alocat acestui domeniu a fost 0,32 la sută din PIB, a scăzut la 0,29 % în 2016, va scădea la 0,27% anul acesta. În 2018 și în anii următori ar trebui să ajungă la 1%, dar vedem că pe partea de cercetare bugetul scade. Există opinia în rândul universităților că dacă era împreună cu Educația, Cercetarea s-ar fi înscris în trendul pozitiv de creștere”, a spus Sorin Cîmpeanu.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu