„Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”

„Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”
21 octombrie 2015 Printează articolul

Stupefiate de viziunea lui Vasile Şalaru, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, referitor la priorităţile învăţământului, mai multe organizaţii cer premierului demiterea urgentă a acestuia. Nemulţumirea organizaţiilor care au cerut “capul” lui Şalaru se referă la unele declaraţii cel puţin dubioase. Zilele trecute, Şalaru a afirmat că una dintre prioritățile pe care învățământul preuniversitar ar trebui să le aibă în vedere este să învețe elevele cum „să meargă frumos”, „să fie gazde bune” și „cum se servește ceaiul”. “Mai mult decât atât, acesta a declarat că elevele din România ar trebui să se ghideze după dictonul Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții.”, se spune în comunicatul comun al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România, Consiliului Național al Elevilor, Consiliului Tineretului din România, Uniunii Liceenilor Maghiari din România și Asociației Elevilor din Constanța.

Afirmaţii sexiste chiar din interiorul Ministerului Educaţiei

“Considerăm aceste afirmații sexiste ca fiind o dovadă incontestabilă a unei mentalități aparținând unor vremuri ale intoleranței de mult apuse, ce promovează stereotipuri total nepotrivite pentru un sistem educațional modern, care trebuie să aibă la bază egalitatea de gen și nediscriminarea. Mai mult, ne manifestăm îngrijorarea asupra faptului că o persoană care nu respectă principiile pe care se bazează Legea Educației Naționale (cum ar fi principiul echității sau principiul egalității de șanse) și care nu cunoaște problemele reale ale sistemului de învățământ preuniversitar și nevoile reale ale elevilor în raport cu programele și curriculumul școlar, ocupă totuși o funcție decisivă pentru învățământul românesc. În acest sens, solicităm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se autosesizeze în situația de față și să sancționeze aspru manifestările reprezentantului ministerului educației.”, se mai spune în comunicat.

„Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nici o formă în sistemul educațional românesc. Ce pretenții să mai avem de la elevi, studenți sau cadre didactice când tocmai conducătorii Ministerului Educației promovează astfel de atitudini? În România Uniunii Europene, în anul 2015, nu mai e cazul să tratăm femeia ca pe un obiect ce trebuie să aibă anumite caracteristici și să răspundă unor anumite standarde ale bărbatului. Am ieșit din Evul Mediu de câteva sute de ani. E cazul să eliminăm total din sistemul educațional toate prejudecățile, preconcepțiile și stereotipurile sexiste și să promovăm egalitatea de gen, echitatea și toleranța. Personaje ca Vasile Șalaru trebuie să dispară urgent din sistemul de învățământ românesc!” a declarat Vlad D. Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România

Bărbaţii cu banii, femeile cu cratiţa

„Este intolerabil ca în România secolului XXI încă să ne lovim de preconcepții, de sexism, de viziunea potrivit căreia competențele necesare unei persoane de sex feminin dezvoltate în învățământ sunt inferioare celor necesare unei persoane de sex masculin. Nu este pentru prima oară când domnul Șalaru a atacat egalitatea în drepturi, sugerând, în cadrul altor discuții cu elevii, că rolul unui bărbat este să aducă bani în familie, timp în care femeia trebuie să se pregătească pentru treburile casnice. Aceste mentalități nu trebuie acceptate ca factor decizional în sistemul de învățământ românesc” a declarat Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Visurile lui Șalaru despre fete se regăsesc doar la balerine, cum este și tânăra elevă din fotografie, cu deosebirea că în balet vorbim despre un act artistic, nicidecum despre o atitudine de fată în casă, viitoare gospodină în asteptarea banilor de la bărbat, singurul capabil să intrețină familia. Înjositor și umilitor pentru un reprezentant al Ministerului Educației să facă astfel de declarații și regretabil că ministrul Sorin Câmpeanu nu a luat imediat atitudine. Nu de alta, dar nu am văzut nici o reacție a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, nici măcar un cuvințel.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu