Primăria Capitalei se bate cu ambrozia şi bucureştenii

Primăria Capitalei se bate cu ambrozia şi bucureştenii
04 septembrie 2017 Printează articolul

Primăria Capitalei se bate cu ambrozia şi bucureştenii, declanşând o adevărată luptă contra acestei plante. Deţinătorii de terenuri publice ori private de pe raza Bucureştiului au obligaţia să desfăşoare acţiuni pentru combatarea acestei plante, considerată periculoasă pentru sănătatea omului. Sună interesant, nu? Gata! Doamna Firea a terminat cu tot ce e de făcut prin Bucureşti şi acum aleargă după ambrozie. Hmm!

Administratorii domeniului public şi privat din Municipiul Bucureşti, cât şi persoanele fizice şi juridice, titulari sau administratori de terenuri pe teritoriul Capitalei, sunt obligaţi să desfăşoare acţiuni de combatere şi distrugere a ambroziei, ştiinţific denumită Ambrosia artemisiifolia.

Amenzi 

„Dat fiind faptul că părerea unanimă a specialiştilor este că ambrozia este o plantă profund dăunătoare, periculoasă pentru sănătatea oamenilor, polenul acesteia fiind capabil să provoace alergii severe, propunem instituirea, prin Hotărâre a Consiliului General, a obligaţiei de eradicare a acestei plante de către toţi administratorii terenurilor publice şi private din Capitală.
Aceste operaţiuni se vor face fără a se folosi erbicide şi fără ca mediul înconjurător să fie afectat, iar pentru cei care nu se conformează propunem stabilirea unor amenzi cuprinse între 500 şi 2.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 2.500 şi 5.000 de lei pentru persoane juridice”., a declarat Gabriela Firea, primarul Capitalei.

Ce este ambrozia?

Hai să vedem ce este ambrozia, care, iată, stârneşte atâtea probleme. De la Wikipedia citire (https://ro.wikipedia.org/wiki/Ambrozie_(plant%C4%83), iată despre ce este vorba.

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană invazivă adventivă de carantină, anuală, monoică, cu frunze penat-sectate, originară din America de Nord. Crește pe marginea drumurilor, pe ogoare, prin culturi de trifoi, ruini și locuri lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paraginăiarba pârloagelorfloarea pustei). A fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania; în România a fost observată prima dată la Orșova în anul 1910, acum fiind întâlnită mai ales pe Valea Mureșului, în Banat, în județele Bihor, Vaslui, Giurgiu. Înflorește în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârșitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic.”

Planta, ca multe altele, poate fi eliminată prin smulgere din rădăcină sau prin tăiere repetată, cel puţin de trei ori, înainte de înflorire, după cum spun specialiştii. Adică, nu se va mai putea înmulţi dacă o tot tăiem înainte de înflorire.

Tichia de ambrozie a primăriţei Firea

Concluzionând, hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, prin care se instituie amenzi, este o aberaţie fără pereche. Una este să lupţi pentru combaterea acestei plante, şi alta să aplici amenzi. Cum se vor da amenzile? Şi cum vor şti „deştepţii” de la Primăria Capitalei că respectivul bucureştean, căruia i-au crescut pe teren nişte fire de ambrozie, nu s-a supus hotărârii CGMB? Când majoritatea află abia acum ce este ambrozia, foarte mulţi chiar nu au habar de cum arată, este o prostie imensă să institui amenzi. Alo, primăria? Nu mai aveţi bani?

Mă rog, probabil că primăriţa Firea, care acum şi-a făcut tichie de ambrozie, era deja banală aia de mărgăritar, nu?, vrea şi procese pe motiv de ambrozie. Of, Doamne, mare îţi mai e grădina. Deja îmi şi imaginez cum, de frica amenzilor, toţi bucureştenii se vor pune pe jumulit buruieni, nu contează ce, cum şi în ce fel. Şi cum îşi vor inspecta periodic terenurile şi orice spaţiu verde şi hai la jumulit.

Şi bucureştenii vor fi controlaţi de poliţia comunitară, nu? Curată bătaie de joc! Tare odihniţi mai sunt şi consilierii aceştia de la Capitală de au votat în unanimitate o asemenea prostie.

Vântul a înlemnit de frica Gabrielei!?

Apoi, ca să vezi, după ce toţi bucureştenii vor fi terminat de smuls ambrozia, vântul va aduce seminţele de prin judeţele învecinate. Că doar vântul este responsabil de răspândirea acestei plante în toată ţara. Va fi precum munca fără sfârşit a lui Sisif. Domnilor consilieri generali, nu-i problemă dacă nu ştiţi cine-i Sisif! Daţi o fugă pe net şi aflaţi. Nu de alta, dar, Doamne fereşte, parcă văd că-i trimiteţi pe poliţiştii locali să-l prindă şi să-l aducă la Primăria Capitalei pe acest Sisif obraznic.

Revenind la un alt obraznic, vântul, de data aceasta, mă văd nevoită să-i amintesc primăriţei Firea că vântul îi va fi un mare adversar, dar mai ales bieţilor bucureşteni care vor tot smulge la ambrozie de frica amenzilor.

Dacă vântul aduce chiar nisip fin de prin nordul Africii – vă mai amintiţi cum, uneori, cam o dată pe an, găseam praf fin pe maşini – sigur vântul se va speria de primăriţa Firea şi seminţele de ambrozie vor fi ocolite!? De tot râsul şi plânsul! Să sperăm că Prefectura Bucureştiului va contesta această hotărâre ridicolă. Şi iată cum, cu banii noştri, se votează nişte prostii monumentale.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu