Patron în România. Riscuri certe, câştig la voia întâmplării

Patron în România. Riscuri certe, câştig la voia întâmplării
20 noiembrie 2017 Printează articolul

A fi patron în România înseamnă mai degrabă riscuri. Pătrunzi într-un domeniu pe cât de vast, pe atât de necunoscut. Vestea bună, dacă se poate spune aşa, e că mulţi oameni din ţara asta, tot mai mulţi, de la un an la altul, sunt dispuşi să îşi asume riscuri, deschizând o afacere. Nu una mare. Şi mai degrabă în domeniul serviciilor.

Comerţul este de departe atracţia cea mai mare pentru cei dispuşi să investească un anumit capital pe care îl au la dispoziţie. Magazinele de cartier, buticurile de la colţ de stradă sau cele din interiorul centrelor comerciale, dar şi service-urile auto, iată gama de afaceri cu cea mai mare dezvoltare în ultimii ani.

Avânt deosebit

Acestea sunt datele prezentate în barometrul legat de starea mediului de afaceri din România, adică a fi patron în România. Proiectul aparţine KeysFin şi are la bază datele financiare ale societăţilor comerciale şi PFA-urilor active din ţara noastră. Aceste mici întreprinderi au luat un avânt deosebit după anul 2013. Trendul crescător se menţine în special în 2017. Numai în acest an au fost înfiinţate 22.551 de firme din sfera comerţului şi a atelierelor auto, potrivit Registrului Comerţului.

Există, e drept, şi alte domenii cu o vădită dezvoltare, precum construcţiile, industria prelucrătoare, transportul şi depozitarea. Dar acestea se află, ca procente, în urma comerţului şi atelierelor de reparaţii auto. Cert este că domeniile prezentate în acest studiu au o pondere de 32,5% din totalul întreprinderilor mici şi mijlocii din ţara noastră.

Profilul întreprinzătorilor

Numărul total al IMM-urilor din ţara noastră era la finele anului trecut de 671.040, în creştere cu 50.000 faţă de anul precedet. Cifra totală de afaceri a acestor entităţi depăşeşte 713 miliarde de lei.

Dar cine sunt cei care înfiinţează aceste microîntreprinderi? Acelaşi studiu arată că vârsta medie a patronilor e de 44 de ani. Cea mai mare dezvoltare în acest domeniu se remarcă în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, unde sunt înregistrate 167.080 de firme, la nivelul anului 2016. Pe locul secund se află zona de Nord-Vest a ţării, cu 99.393 de firme, urmată la mare distanţă de zona de Sud-Vest, cu 49.084 de firme.

Multe probleme

Situaţia e însă departe de a fi pe roze. Datele statistice arată că tocmai sectorul IMM-urilor înregistrează cele mai mari datorii. Anul trecut, de pildă, arăta în acest domeniu datorii totale de 143 de miliarde de lei. Firmele mici se confruntă ce cele mai mari probleme, din acest punct de vedere.

“În lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg să întârzie plăţile, apelând la creditul furnizor, un mecanism economic de finanţare de business, fără dobândă, care se extinde tot mai puternic”, se arată în acest studiu.

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu