Parlamentul coace o nouă fabrică de diplome postuniversitare

Parlamentul coace o nouă fabrică de diplome postuniversitare
15 decembrie 2017 Printează articolul

Parlamentul coace o nouă fabrică de diplome postuniversitare, după cum atrage atenţia rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. În Parlament se discută acum despre un proiect prin care va apărea o nouă filieră de pregătire postuniversitară, „un sistem paralel”, aşa cum îl defineşte Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara în cadrul unui comunicat de presă. Acesta se referă la pericolul reprezentat de Ordonanţa de Guvern nr. 96 din 2017 care zilele acestea e dezbătută în forul legislativ, pentru a căpăta forma unei legi. Noul sistem de pregătire postuniversitară poate duce la riscul apariţiei unei adevărate fabrici de diplome, fără reglementări clare sau cu un nivel al calităţii scăzut.

Ce se doreşte cu adevărat?

„Riscăm să revigorăm așa-numitele fabrici de diplome – sau să stimulăm apariția unor noi fabrici de diplome. A fost nevoie de aproape 20 de ani pentru a elimina astfel de derapaje, generate, după părerea mea, de un cumul de factori, dintre care nu putem exclude legi date cu dedicație, dar și circumstanțe istorice specifice României, dintre care amintesc vidul în reglementare de la începutul anilor ’90. Cei din mediul universitar cunosc criteriile stricte în elaborarea și desfășurarea programelor masterale. În momentul în care dai mână liberă oricăror firme să ofere programe de formare profesională absolvenților de licență, în afara acestor rigori, riști să creezi o piață bazată pe costuri de oportunitate, nu pe calitate. Practic, generezi un sistem paralel de diplome postuniversitare fără acoperire”, atrage atenţia rectorul UVT.

Semnatarul comunicatului arată că se va deschide o adevărată cutie a Pandorei din cauza unui articol din ordonanţă care face referile la faptul că „furnizorii de formare profesională a adulților, autorizați în condițiile prezentei ordonanțe, au dreptul să organizeze, pentru persoanele care au absolvit studii universitare, programe de formare profesională, definite la art.8 alin.(3) lit.c), finalizate cu certificate de absolvire cu recunoaștere națională”.

Degetul pe rană

Profesorul universitar din Timişoara pune degetul pe rană şi vorbeşte despre interesele obscure care pot sta la baza unui asemenea act normativ.

„Având în vedere că există riscul ca aceste programe de formare postuniversitare să devină alternativa rapidă și fără bătăi de cap la masterate, prevederile ordonanței nu sunt suficiente și lasă loc la apariția unor diplome neacoperite de competențele necesare. Nu pot să nu mă întreb dacă nu cumva aceste prevederi sunt reacția disperată a fostelor fabrici de diplome puse la pământ de scăderile demografice și de camerele video de la Bacalaureat. Nu pot să nu mă întreb dacă această prevedere a ordonanței nu este de fapt un ‹‹ajutor de stat›› pentru aceste fabrici”.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu