Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce acasă după 58 de ani

Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce acasă după 58 de ani
26 octombrie 2017 Printează articolul

Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce acasă după 58 de ani.  România va organiza, anul viitor, cea de-a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică. Evenimentul va avea loc la Cluj, în perioada 3 – 14 iulie, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale.

Peste 600 de competitori

Mai mult de 600 de elevi din peste 100 de ţări vor fi prezenţi la această competiţie. Conform regulamentului, fiecare ţară va fi reprezentată de o echipă formată din cel mult şase candidaţi, însoţiţi de cel puţin doi profesori. Un simplu calcul arată că vor fi prezenţi la eveniment peste 1.000 de oaspeţi din întreaga lume.

Când vor fi probele

În zilele de 9 şi 10 iulie se vor desfăşura probele de concurs, la Sala Polivalentă (în imagine). Fiecare probă va avea durata de patru ore şi jumătate. Este timpul alocat pentru patru probleme. Evident că textele vor fi traduse în limba competitorilor, în funcţie de ţara din care provin. Pe 11 şi 12 iulie va avea loc evaluarea lucrărilor, iar pe 13 este programată festivitatea de premiere.

Organizatorii

Pentru buna desfăşurare a acestui amplu eveniment, mai multe instituţii îşi unesc de pe acum forţele, astfel încât organizarea să fie impecabilă. Este vorba de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice din România, Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, la care se adaugă Facultăţile de Matematică și Informatică din Bucureşti şi Cluj-Napoca, dar şi Institutul de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române.

O istorie interesantă

Se poate spune despre Olimpiada Internaţională de Matematică că se întoarce acasă. Şi asta pentru că prima ediţie a avut loc chiar în România, în 1959. Mai mult decât atât, acest concurs a apărut la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, la acea vreme secretar general al Societăţii de Ştiinţe Matematice. Aşa cum consemnează documentele vremii, primele două ediţii au avut loc în ţara noastră, la Braşov şi Sinaia. Atunci participanţi erau numai elevi din fostul bloc socialist.

Rezultate

Abia în 1969 se înscriu în concurs şi elevi dintr-o ţară occidentală. După 1970, mai multe ţări din vest îşi trimit reprezentanţii în competiţie. Dintre toate ţările înscrise de-a lungul timpului în acest sistem competiţional, numai două au fost prezente la toate ediţiile. Este vorba despre România şi Bulgaria. Pe de altă parte, în clasamentul pe medalii, din 1959 până azi, ţara noastră se clasează pe locul trei.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu