Marile centre de plasament din România, închise până în 2020

Marile centre de plasament din România, închise până în 2020
21 octombrie 2017 Printează articolul

Marile centre de plasament din România vor fi închise până în 2020. Autorităţile române au în vedere ca până în 2020 să fie închise 50 de centre de plasament din ţară, iar copiii să fie transferaţi în comunităţi. Ei vor intra practic în grija asistenţilor maternali, dar şi a unor organizaţii umanitare pentru protecţia minorilor. Vor locui în cadrul unei familii, acolo fiind educaţi, fiindu-le asigurate alimentaţia, rechizitele şi, nu în ultimul rând, un mediu protectiv.

Fenomen început în 1999

Noua viziune legată de copiii orfani sau de cei proveniţi din familii dezorganizate e aplicată la noi încă din 1999. În numai doi ani, 1999 şi 2000, au fost desfiinţate 300 de centre de plasament, în condiţiile apariţiei unei noi meserii, cea de asistent maternal. Vasta operaţiune a fost atunci susţinută prin implicarea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Băncii Europene pentru Investiţii, dar şi prin aportul unor organizaţii neguvernamentale.

În momentul actual se află în derulare un amplu proiect prin care vor fi finanţate noi programe în urma cărora se vor crea servicii sociale, în comunităţi, pentru copiii proveniţi din centrele de plasament. Aceste linii de finanţare vor fi puse în practică anul viitor, astfel încât până în 2020 să se atingă obiectivul ca 50 de centre de plasament să fie închise.

Cele 168 de centre de plasament care mai sunt în România se află într-un amplu proces de evaluare. Cele mai mari dintre ele, 50 la număr, vor fi aşadar închise în următorii doi ani.

Program ambiţios

Este un amplu program care va fi pus în aplicare cu ajutorul autorităţilor judeţene, bazat pe fonduri europene. În fiecare judeţ se vor crea mecanisme la nivel comunitar, în aşa fel încât copiii din centrele de plasament să fie transferaţi într-un sistem mult mai cald şi protectiv.

“S-a lansat un prim call pe Programul Operaţional Regional. Termenul de depunere a proiectelor este la începutul lunii ianuarie. Pe acest call vor aplica autoritățile pentru 50 de instituții. Încercăm să identificăm alte surse de finanțare ca să continuăm acest proces, astfel încât să reușim să atingem ce ne-am propus în strategie, închiderea centrelor clasice și mari până în anul 2020. Măcar să fie contractată închiderea lor, dacă nu va fi finalizată’, a declarat președinteleAutorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu