Manualul şcolar are o nouă legislaţie la bază

Manualul şcolar are o nouă legislaţie la bază
15 decembrie 2017 Printează articolul

Manualul şcolar are acum o nouă legislaţie la bază, Guvernul stabilind criteriile de calitate. Guvernul României a adoptat prin Ordonanţă conceptul de manual şcolar. Manualul este un bun public elaborat de autori sau coautori, cartea trecând prin anumite filtre de calitate înainte de a ajunge la elevi.

Un element interesant şi totodată nou este că în manual pot fi preluate fragmente din diverse opere, fără plata dreptului către autorii acelor opere, cu condiţia de a fi citată sursa.

Cine apreciază calitatea

Ministerul Educaţiei Naţionale a elaborat proiectul manualului şcolar, adoptat în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Conform procedurii, autorul sau autorii manualului depun manuscrisul la Ministerul Educaţiei, pentru evaluare. Aceasta va fi realizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare și Institutul de Științe ale Educației. Metodologia evaluării este stabilită prin ordin al ministrului de resort. Cert este că evaluatorii sunt cadre didactice ajunse în această postură în urma unei selecţii naţionale.

Procedura în caz de contestaţie

Manuscrisul evaluat va fi declarat admis dacă va întruni cel puţin 85 din 100 de puncte, conform grilei de apreciere a calităţii acestei cărţi. Dacă autorii manuscriselor respinse sunt nemulţumiţi de rezultat, pot face contestaţie în cel mult 48 de ore de la primirea rezultatului. O nouă reevaluare va fi făcută în termen de maximum 15 zile.

Conţinutul integral al manuscriselor admise va fi pulicat pe platforma www.manuale.edu.ro, acestea urmând să fie consultate în vederea selecţiei acelui manuscris care va constitui manualul de bază achiziţionat în cele din urmă de Ministerul Educaţiei.

O noutate absolută

Guvernul a decis, totodată, să se facă o derogare de la Legea nr. 8 din 1996 privind dreptul de autor în privinţa manualelor şcolare de bază. În conţinutul acestora vor putea fi admise fragmente ale unor opere literare, ştiinţifice, a unor imagini de arhitectură, de artă plastică, fotografii, conţinut audio şi video, în cazul manualelor digitale. Aceste fragmente vor putea fi preluate fără plata drepturilor de autor, dar numai cu condiţia citării sursei şi autorului.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu