Locul al II-lea la Balcaniada de Matematică

Locul al II-lea la Balcaniada de Matematică
12 mai 2016 Printează articolul

Lotul olimpic de matematică al României a reuşit performanţa de a-şi adjudeca şase medalii, ceea ce a făcut ca în clasamentul pe medalii elevii români să se claseze pe locul al II-lea. La a XXXIII-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori, care a avut loc în perioada 5-9 mai, la Tirana, în Albania, lotul României a cucerit două medalii de aur, două de argint şi două de bronz.

Două medalii de aur, două de argint şi două de bronz

Medaliile de aur au fost cucerite de Mircea Ciprian Bonciocat (Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti), care a obţinut şi punctajul maxim, şi Teodor-Andrei Andronache (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti). Medaliile de argint au fost câştigate de Tudor Plopeanu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Ovidiu Neculai Avădanei (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi), argintul fiind obţinut de Raluca-Ioana Cobzaru şi Alexandru Pascadi, ambii elevi la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti. Delegaţia României a fost condusă de conf. univ. dr. Cătălin Gherghe de la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti şi însoţită de conf. dr. Mihai Chiş de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara și profesor Marius Mîinea de la Colegiul Național „Vladimir Streinu” din Găești.
„Rezultatele copiilor români la olimpiadele internaționale de matematică au fost întotdeauna foarte bune și uneori excelente, acestea contribuind masiv în ultimii 25 de ani la imaginea României în lume, ca o țară ce produce tineri excepționali. În plus, chiar dacă mulți dintre acești tineri studiază în continuare în afara țării și obțin poziții în mari universități din lume, ei rămân adevărații noștri ambasadori în științe și tehnologie”, declară prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România și coordonatorul lotului olimpic național de matematică.

Echipe din 19 ţări

La ediţia 2016 a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru seniori (competiţie organizată la nivel regional) au participat echipe din 19 ţări (11 cu statut permanent şi 8 cu statut de invitat). Conform regulamentului de organizare şi desfăşurare, fiecare stat participant, cu excepţia celui organizator, are dreptul să înscrie în concurs o echipă formată din maximum 6 elevi din învăţământul liceal, a căror vârstă nu depăşeşte 20 de ani la data desfăşurării competiţiei. Probele presupun rezolvarea individuală a patru probleme de geometrie, teoria numerelor, combinatorică şi algebră, durata alocată rezolvării problemelor fiind de patru ore şi treizeci de minute.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu