Lecţia bulgarilor, model pentru România în chestiunea Ucraina

Lecţia bulgarilor, model pentru România în chestiunea Ucraina
05 octombrie 2017 Printează articolul

Lecţia bulgarilor ar trebui să fie un model pentru România în chestiunea Ucraina, mai exact a legii privind dreptul minorităţilor de a învăţa în limba maternă.

Ministrul ucrainean al Educaţiei, Lilia Grinevici, a făcut o declaraţie care merită să fie reţinută, în legătură cu modul în care copiii minorităţilor din ţara vecină vor învăţa de acum încolo în propria limbă. Aşa cum se ştie, noua lege a Educaţiei prevede că elevii din rândul minorităţilor vor învăţa în limba maternă numai în clasele primare, pe când în liceu şi în facultate programa şcolară va fi numai în limba ucraineană.

O imensă capcană

Ei bine, acum demnitarul Educaţiei din Ucraina vine cu o precizare referitoare la felul în care se va învăţa în şcolile minorităţilor. Adică în clasele primare. Aşa cum arată portalul www.tocpress.info, dedicat ştirilor din comunităţile româneşti din Ucraina, ministrul Lilia Grinevici s-a întâlnit cu ambasadorul Bulgariei în Ucraina, Krasimir Mincev. Cu ocazia asta, ministrul ucrainean al Educaţiei a spus că urmează ca prin ordonanţă guvernamentală să se aprobe două lucruri în legătură cu şcolile minorităţilor. În primul rând, proporţia în care va fi studiată limba maternă. În al doilea rând, care vor fi materiile studiate în limba maternă.

Dar, atenţie, pentru că aici e punctul cel mai interesant, ministrul ucrainean a mai spus că aceste aspecte vor fi stabilite în mod individual pentru fiecare minoritate naţională în parte. La final, oficialul ucrainean a declarat că ţara sa rămâne deschisă cooperării cu prietenii. Ca atare, ambasadorului Bulgariei i s-a propus crearea unui grup de experţi din Ucraina şi Bulgaria care să lucreze pentru elaborarea programei şcolare, pentru viitoarele manuale şi pentru pregătirea cadrelor didactice din şcolile minorităţii bulgare din Ucraina.

Lecţia bulgară

Aviz deci Ministerului Educaţiei din România. Domnilor guvernanţi de la Bucureşti, sperăm că vă veţi implica în modul cel mai serios în problema şcolilor româneşti din Ucraina şi veţi face în aşa fel încât să fie cât mai mare proporţia Limbii Române în aceste şcoli. Nu mai spun de pregătirea cadrelor didactice şi de elaborarea manualelor.

Că Bulgaria deja s-a pus vârtos pe treabă şi negociază pentru conaţionalii săi din Ucraina o dovedeşte declaraţia ambasadorului bulgar la Kiev, în contextul întrevederii cu ministrul ucrainean al Educaţiei.   “Vedem că legea educației oferă noi oportunități copiilor noștri de a cunoaște bine limbile ucraineană și bulgară”, a spus, conform www.tocpress.info, diplomatul bulgar.

“Având în vedere noile oportunități pe care le propune această reformă, ne-am dori ca în școlile minorităților naționale copiii să obțină cunoștințe corespunzătoare de limbă ucraineană și bulgară. Este vorba, în acest sens, atât de volumul de învățăre a limbii, cât și de calitatea cadrelor didactice, de abordarea și metodele de predare, precum și de manuale”, a conchis ambasadorul. Asta înseamnă pragmatism.

Mă întorc la guvernanţii de la Bucureşti şi le spun aşa : domnilor, luaţi aminte la lecţia bulgară despre cum aperi drepturile conaţionalilor tăi!

Un mare semn de întrebare

Evident că noua politică dusă de Kiev în privinţa minorităţilor va crea o problemă şi mai mare în rândul minorităţii româneşti, divizată, din păcate, de teoria sovietică a moldovenismului. Pentru că în Ucraina sunt conaţionali de-ai noştri care susţin sus şi tare că sunt români, în timp ce alţii îşi spun moldoveni. Această divizare te face să te întrebi ce politică va adopta Ucraina faţă de minoritatea românească. Va căuta să o unească sub o unică programă şcolară ori, dimpotrivă, o va diviza şi mai mult? Tare mă tem că întrebarea asta este mai degrabă retorică.

 

Sursa foto: https://www.romaniatv.net

 

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu