La şcoală. Efortul elevilor români comparativ cu al celor din străinătate

La şcoală. Efortul elevilor români comparativ cu al celor din străinătate
07 septembrie 2017 Printează articolul

Care este efortul elevilor români comparativ cu al celor din străinătate, la şcoală, rezultă dintr-o analiză transmisă de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Astfel, MEN ne dă nişte cifre referitoare la numărul de zile alocate educaţiei într-un an şcolar. De unde rezultă că elevii din România huzuresc, în comparaţie cu colegii lor din alte ţări europene. Ce rost au aceste statistici, nu ştim. Sau poate că înţelegem, în contextul petiţiei online semnată de părinţi ai elevilor din România care solicită amânarea începerii anului şcolar pentru data de 15 septembrie.

Program bătut în cuie

Cu câteva zile în urmă, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de resort, Liviu Pop, a respins categoric posibilitatea ca anul şcolar să înceapă la 15 septembrie. El a spus că există deja un calendar al anului şcolar 2017-2018 convenit de minister împreună că sindicatele şi cu asociaţiile de părinţi, aşa încât şcoala îşi va deschide porţile la 11 septembrie.

Ca să înţelegem despre ce e vorba…

Dar să revenim la comunicatul de ultimă oră al Ministerului Educaţiei Naţionale. Care le transmite în acest fel nemulţumiţilor că în alte ţări europene anul de învăţământ debutează mult mai devreme, în luna august. Ni se dau o serie de exemple în acest sens. Astfel, elevii din Germania se întorc la şcoală la 1 august, cei din Danemarca în 10 august, cei din Olanda între 17 şi 31 august, în funcţie de regiune, în Finlanda între 10 şi 18 august, tot în funcţie de regiune, în Scoţia pe 15 august, în Elveţia între 10 şi 31 august, iarăşi în funţie de fiecare canton în parte, în Islanda între 21 şi 24 august, în Liechtenstein pe 17 august şi în Norvegia între 17 şi 21 august.

O scăpare

În alte ţări europene anul şcolar începe fix la 1 septembrie. Este vorba în acest caz de Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Cehia, Estonia, Macedonia, Franţa, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovenia şi Anglia. Domnilor de la Ministerul Educaţiei din România, nu v-aţi făcut temele. Aţi uitat să treceţi pe listă tocmai Republica Moldova, al doilea stat românesc. Şi acolo tot la 1 august începe şcoala. Notaţi, ca data viitoare să aveţi în vedere şi acest aspect.

Mult la ei, puţin la noi

Stimaţi cititori, dacă mai aveţi puţintică răbdare cu cifrele, hai să vedem ce ne mai spune Ministerul pe acelaşi subiect. Şi anume că în ţările deja enumerate durata medie a anului şcolar e de 190 de zile lucrătoare. Pe când în România e de numai 167 de zile lucrătoare.

Aşa, şi?

Cu ce ne încălzeşte pe noi să ştim toate aceste rapoarte? Cu nimic. Poate că onor ministerul ar trebui să ne spună ceva cu mai multă substanţă. De pildă, cât de aglomerată e programa şcolară în România, în comparaţie cu alte ţări. Să ne mai spună cu ce competenţe practice se aleg elevii din România, care sunt obligaţi să memoreze tone de manuale, faţă de colegii lor din alte ţări care studiază după programe axate pe învăţarea practică. Să ne mai spună acelaşi minister care e procentul absolvenţilor de liceu, respectiv de facultate, din România care îşi găsesc de lucru în meseria în care s-au pregătit în şcoală, în comparaţie cu procentul absolvenţilor din străinătate.

Faceţi reformă

Aşadar, Ministerul Educaţiei ar trebui să fie mai interesat de chestiunile de fond, nu de cele de suprafaţă. Sigur că nu avem nevoie de nicio cifră, stimaţi guvernanţi. Şi nu mă refer doar la cei de acum. Ci la aceia care de 27 de ani încoace au condus învăţământul românesc. De orice culoare politică ar fi ei. Că până la urmă toţi au fost o apă şi-un pământ. Nimeni nu a făcut nicun fel de reformă. S-au limitat numai la cârpăceală şi la experimente pe seama elevilor şi profesorilor. De-asta şcoala românească e acum pe fundul prăpastiei. Concluzionând, onor guvernanţi, nu ne mai daţi cifre şi procente. N-au nicio valoare. Faceţi reformă. Dacă sunteţi în stare…

 

Sursa foto: http://www.bzb.ro

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu