Iniţiativă legislativă pentru o nouă probă la examenul de bacalaureat

Iniţiativă legislativă pentru o nouă probă la examenul de bacalaureat
24 octombrie 2017 Printează articolul

Iniţiativa legislative privind o nouă probă obligatorie la examenul de bacalaureat face parte din cilcul “propunem ziua în Parlament ce visăm noaptea acasă”. Iniţiativa aparţine unui parlamentar PSD care vrea să introducă sportul ca probă obligatorie la bac.

Primele explicaţii

Această iniţiativă aparţine deputatei Mihaela Huncă. Aceasta vorbeşte despre iniţiativa legislativă împărţită în două părţi. Prima e legată de mai multe ore de sport în cursul anului de învăţământ. A doua vizează “competenţele motrice”, ca probă în cadrul examenului de maturitate.

Deputatul mai spune că proba aceasta nu va fi luată în calcul la stabilirea mediei generale a Bacalaureatului. Candidaţii vor primi numai calificative, nu şi note. Ca atare, va fi mai degrabă prilejul pentru elevi de-a avea o grijă în plus în contextul acestui examen.

„Inițiativa legislativă are două părți. Prima parte propune mărirea numărului de ore atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel universitar. Iar partea a doua, introducerea probei de evaluare a competențelor motrice ca probă de competențe la examenul de Bacalaureat”, a explicat Mihaela Huncă, deputat PSD.

Ce spune Ministerul Educaţiei

Reacţia Ministerului Educaţiei pe această temă nu a întârziat. Secretarul de stat Adriana Bucur a spus că proba de sport ar putea fi prezentă la Bacalaureat numai în cazul elevilor care vin de la liceele cu profil sportiv.

„Până la o astfel de decizie, ar trebui să discutăm în primul rând despre numărul de ore de sport în planurile de învățământ din învățământul preuniversitar. În condițiile în care probele de bacalaureat ar fi diferențiate în funcție de filiere, profiluri și specializări, ar fi probabil potrivit ca la unitățile sportive, la cele vocaționale cu profil sportiv, să se susțină proba de educație fizică”, a conchis Ariana Bucur.

Evident că iniţiativa legislativă, în cazul în care îşi va continua drumul specific tuturor propunerilor din Parlament, va trebui să treacă şi prin etapa dezbaterii publice, până să ajungă la vot în comisii şi apoi în plen. Să vedem ce părere vor avea profesorii şi, în special, elevii.

Că România e o ţară unde sportul e prea puţin prezent, e clar. Că ne confruntăm tot mai mult cu sedentarismul, chiar în rândul copiilor şi tinerilor, e adevărat. Dar poate că vom găsi totuşi acele modalităţi logice de a-i apropia pe oameni, indiferent de vârstă, de mişcarea sportivă. Şi nu neapărat prin examene…

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu